Jevtić: Na Upravljačkom timu je da radi na Nacrtu statuta ZSO, otkazivanje donatorske konferencije poruka Prištini

Dalibor Jevtić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić istakao je da Nacrt statuta Zajednice srpskih opština može biti relevantan samo ako dolazi od Upravljačkog tima koji je sačinjen od Srba sa Kosova, kako je i naloženo Briselskim sporazumom, i da je otkazivanje donatorske konferencije za Kosovo i Srbiju jedan od mehanizama međunarodne zajednice koji ima za cilj konačno formiranje ZSO.

Jevtić, povodom izrade Nacrta statuta ZSO premijera Albanije Edija Rame, za Kosovo onlajn ističe da su svi dobronamerni saveti uvek dobrodošli, ali da se potpisani Briselski sporazum mora poštovati.

„Dobrodošli su svi dobronamerni saveti, ali ono što Srbi sa Kosova i Metohije očekuju jeste da se Briselski sporazum poštuje, a Briselski sporazum vrlo jasno govori da jedino Upravljački tim sastavljen od Srba sa KiM ima tu nadležnost da predloži Nacrt statuta, i to je jedino što je relevantno. Svakako da i sa te strane očekujemo da se konačno ispoštuje ono što je potpisano i od strane Beograda i naglašavam Prištine, bez obzira ko je predsednik vlade u Prištini", rekao je Jevtić.

Obaveza Vlade Kosova je, kaže Jevtić, da ispoštuje sporazum onako kako je dogovoreno.

Komentarišući otkazivanje donatorske konferencije u organizaciji Evropske komisije, Jevtić je naveo da je to jedan od mehanizama međunarodne zajednice koji ima za cilj konačno oformljavanje ZSO.

Smatra da je to i jasna poruka Prištini.

„Priština je ta koja nije krenula u formiranje ZSO, i sa druge strane očekujem da predstavnici EU i međunarodne zajednice budu konkretni u onome što su i sami govorili. To je, ono što sam i ja lično mogao da čujem na sastancima kojima sam prisustvovao, ukoliko Priština ne krene u formiranje ZSO, oni pokrenu mehanizme koji će omogućiti da se konačno ZSO formira, a sa druge strane ne ulazeći u potencijalne „sankcije“, sve ono što međunarodna zajednica može koristiti kao mehanizme. Upravo kroz te procese, i ti mehanizmi daju rezultate koji će omogućiti da Srbi na Kosovu i Metohiji dobiju konačno zagarantovana prava koja će omogućiti normalan život svakog Srbina i Srpkinje bilo da živi južno ili severno od reke Ibar na Kosovu i Metohiji“ poručio je Jevtić.