Stano: Dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu, u okviru kojeg se razgovara o ZSO

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Povodom predloga Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, koji je poslao albanski premijer Edi Rama, portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je za Radio Slobodnu Evropu na albanskom jeziku da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu koji vodi EU, a u okviru kojeg se razgovara i o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, po završetku poseta Kosovu i Srbiji, obavestio je o rezultatima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja, koji je tada počeo da obaveštava zemlje članice EU o sledećim koracima koje treba preduzeti, potvrdio je Stano.

"Visoki predstavnik je u stalnom kontaktu sa liderima u regionu i sa zemljama članicama EU. Kao što smo više puta rekli u prošlosti, diskusije i izrada Statuta Zajednice mogu se odvijati samo u okviru dijaloga koji vodi EU", naglasio je Stano.

Potvrdio je da je planirano da se prva sednica Zajednice na ekspertskom nivou održi 5. i 6. juna, kao i da su pozivi već upućeni obema stranama.

Ali, kako je dodao, zbog eskalacije situacije na severu Kosova, specijalni izaslanik EU Lajčak morao je da ode na Kosovo i u Srbiju i do tog sastanka nije došlo.

"Specijalni izaslanik EU spreman je da vrlo brzo organizuje sastanak o izradi nacrta i u kontaktu je sa obe strane“, naglasio je Stano.

RSE navodi da iz diplomatskih izvora u Briselu saznaje da su zemlje članice Evropske unije obaveštene o poseti koju su Miroslav Lajčak i njegov američki kolega Gabrijel Eskobar imali tokom ove nedelje Prištini i Beogradu, kao i da je njihov zadatak bio da prenesu zahteve za smanjenje tenzija na severu i povratak dijalogu.

Prema tim izvorima, "kosovska strana nije odbila zahteve, ali se stiče utisak da se ne žuri", dok je s druge strane, prema izveštaju člana Lajčakovog tima zemljama članicama EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio spremnost da ubedi lokalne Srbe na severu Kosova da učestvuju na izborima, ali pod određenim uslovima.

Prema navodima RSE, a iz diplomatskih izvora u EU, Vlada Kosova izrazila je spremnost da razgovara o merama za ublažavanje situacije na severu Kosova, ali je, kako se navodi, premijer Aljbin Kurti oklevao da prihvati zahtev za hitno povlačenje specijalne policije iz opštinskih objekata.

Tokom izveštaja Lajčakovog tima predstavnicima zemalja članica, razgovaralo se i o mogućnostima preduzimanja nekih mera ukoliko se ne poštuju međunarodni zahtevi u pogledu koraka ka smanjenju tenzija.

Pitanje eventualne suspenzije odluke o liberalizaciji viznog režima nije među merama koje se razmatraju, potvrdilo je više izvora iz zemalja članica.

Mnogi od njih ocenjuju da bi takva odluka bila udar, pre svega, na građane Kosova, a ne na one koje Brisel smatra odgovornim za nepoštovanje međunarodnih zahteva.

Takođe, zamrzavanje nekih finansijskih programa za sada nije naišlo na podršku većine zemalja članica Evropske unije.

I pored toga, smatraju diplomate, neodržavanje donatorske konferencije zbog nedostatka napretka u primeni Sporazuma i njegovog Aneksa predstavlja svojevrsnu sankciju.

Međutim, za Kosovo se kao mera koja se očekuje uskoro pominje obustavljanje nekih sastanaka i suspenzija zajedničkog pododbora Kosova i EU u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

To bi bio signal, dok bi se druge mere razmatrale u zavisnosti od razvoja događaja, piše RSE.