Jevtić: Napad na Srbe u Štrpcu nije slučajan, rekao sam to stranim predstavnicima

Dalibor Jevtić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik opštine Štrpce Daliobr Jevtić danas je u gračaničkoj bolnici obišao ranjene srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića i poručio da njihovo ranjavanje nije slučajani incident.

"Neko došao sa namerom da učini ono što je uradio. Gotovo sam siguran i to sam i preneo predstavnicima međunarodne zajendice sa kojima sam sinoć kasno razgovarao da ovo nije slučajno, koliko god to neko nazivao izolovanim incidentom, po mom mišljenju to nije", kazao je Jevetić.

Jevtić je preneo deo gneva koji, kako je rekao, osećaju sugrađani, ali i on sam.

"Umesto da buemo u krugu svojih porodica dan i veče smo proveli protestujući na ulici i to nije nešto što mi hoćemo, suprotno tome želimo da živimo u mir i da praznike provodimo u miru. Verujem da će nadležni organi odradiit svoj posao, ali ne treba da se završi na tome, neki u Prištini treba dobro da se zapitaju, ili da počnu da menjaju retoriku koji imaju i odnos prema Srbima. Očigldno je posebno pored drugih delova Kosova i Sirinićka župa meta Aljbina Kurtija od dana kada je stupio na vlast. Činjenice govore o tome", istakao je Jevtić.

Jevtić je napomenuo da su tokom pucnjave na Stojanoviće u automobilu bila dve osobe, i da su obojica uhapšena, a da je jedan od njih priznao delo.

"Ono što je za nas najvažnije da su Miloš i Stefan dobro. Bogu hvala ja bih rekao, uzimajući u obzir da je moglo i drugačije da se završi", poručio je jevtić.

Jevtić je dodajo da su građani Štrpac nakon ranjavanja Stefana i Miloša blokrali put i sa pravom protestovali.

"To je posledica ne samo jučerašnjeg događaja, već svega onoga što se više od godinu dana dešava ne samo u Štrpcu već širom Kosova i Metohije, a potvrda tome je događaj iz Klokota, gde je još jedansprski mladić, Stefan noćas prebijen", dodao je Jevtić

Jevtić napominje da je juče razgovarao sa svojim sugrađanima i sa onima čija je odgovornost da brinu o bezbednosti građana, kojima je kazao da je vreme da shvate da je ovo poslednji trenutak u kome odgovornost treba da preuzmu svi.

"Kao oni kojima je posao pitanje bezbednost, tako i oni političari i zvaničnici koji svojim delovanjem utuču na to kako će se pripadnici većinskog naroda odnosti prema srpskom narodu koji živi na ovom prostoru. Tvrdim da od kada je na vlasti Aljbin Kurti imamo povećan broj incidenata", kazao je Jevtić.

Jevtić je izneo podatak da su oni koj su pucali na Stefana i Miloša znali su da je patrola policije niže u selu i da su zato krenuli put Prizrena.

"Što dovoljno govori u prilogu činjenici da smo imali više patrola sigurno bi ih to odvratilo od onog što su učinili. Zahtev naših sugrađana je, sa pravom, da na ulazu i izlazu imamo prisutne patrole Kfora. Imamo garancije da će to tako biti, nakon čega smo odlučili da će barikada biti ukolnjenje", poručio je Jevtić.

Jevtić je potvrdio da su pripadncii specijalaca Kosovoske polcije sinoć bili u Drajkovcu, u blizini Štrpca, ali da su se povukli nakon što su barikade bile uklonjenje. Takođe je dodao, da su nakon pucnjave u Gotovuši osumnjičeni za ranjavanje pucali u Štrpcu i na Brezovici, ali u vazduh.

Jevtić je pozvao građane Kosova da sutra prisustvuju protestu u Štrpcu.

"Želim da u duhu praznika verujem da ćemo čitavu sitaciju prevazići. A Stefan i Miloš su odlučni da i naredni Božić idu u badnjake. Mi ćemo biti tu za porodice ali i uz narod. Jer ono što tražimo je mir i sloboda i da budemo svoj na svome", zaključio je Jevtić.

Zajedno sa Jevtićem ranjene dečake su obišli i predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić,