Jevtić: Težak položaj Srba na Kosovu, tužan sam što parastos nije održan na Gazimestanu

Dalibor Jevtić
Izvor: Kosovo Online

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je da je tužan zbog činjenice što je prvi put od završetka sukoba na Kosovu Vidovdan dočekan bez mogućnosti da parastos bude održan na Gazimestanu.

"Osećanja su pomešana. Sa jedne strane radost zbog velikog praznika koji danas obeležavamo, sa druge razočaranje zbog situacije u kojoj se trenutno kao srpski narod na Kosmetu nalazimo. Vidovdanska deklaracija koju sam juče pročitao u ime srpskog naroda je jasna poruka i poziv na mir, da razum preovlada kod onih koji bi hteli da nas ponovo uvuku u sukobe. Naša braća na severu Kosmeta prolaze teške trenutke u borbi za opstanak. Mi južno od Ibra odlično razumemo svu bol i patnju koja ne zaobilazi ni nas", naveo je Jevtić.

Jevtić ističe da su u proteklih desetak dana na više sastanaka i različitim nivoima predstavnicima međunarodne zajednice ukazali na težak položaj Srba na Kosovu.

"Predsednik Aleksandar Vučić ulaže nadljudske napore da sačuva mir. Vlada Srbije i direktor Kancelarije za KiM čine sve da pored mira sačuvaju život, pružajući različite vidove podrške našem narodu na Kosmetu. Juče sam u svom govoru jasno poručio da nam je jedinstvo potrebnije kao nikada pre. Pritvoreni Srbi u prištinskim kazamatima na pravdi Boga su naši heroji!", napisao je Jevtić.

Ponovio je da Srbi nemaju problem sa albanskim narodom, već da problem i sve ono što se trenutno na Kosovu dešava, kako je rekao, dolazi kao produkt politike aktuelnog režima u Prištini. 

"Mnogim mojim prijateljima Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima, Aškalijama i Egipćanima sam danas čestitao praznik. Naše različitosti treba i moraju da budu naše zajedničko bogatstvo. Uz želju da naredne praznike dočekujemo u miru, suživotu i razumevanju, da našu braću koji su pritvorena dočekamo kao prave heroje, još jednom i ovog puta poručujem: Mi samo želimo da budemo svoj na svome, da živimo u miru na vrednostima humanosti i demokratije i u duhu naših tradicija", zaključio je Jevtić.