Jovanović: OEBS je u rasulu, ne čudi što se Zbignjev Rau slikao pored kosovske zastave

Jovanović
Izvor: Tanjug

Prisustvovanje sastancima u Prištini predsedavajućeg OEBS Zbignjeva Raua, uprkos tome što je na njima bila istaknuta zastava Kosova, ne čudi bivšeg ministra spoljnih poslova SRJ Vladislava Jovanovića, jer, kako smatra, ta misija je odavno u rasulu.

“Slikanje Raua, koji je i šef diplomatije Poljske, pored zastave Kosova u skladu je sa priznanjem nezavisnosti Kosova od strane Poljske, a što se tiče uloge koju ima kao predsedavajući OEBS, ta misija je odavno u rasulu. Od tri bitna elementa od kojih je ova organizacija sastavljena - političkog, bezbednosnog i ekonomskog, dva je izgubila. Politički ne postoji, jer se vodi jedan totalni rat ostatka sveta, odnosno Evrope i SAD protiv Rusije, ekonomskog takođe nema jer su uspeli da posvađaju ekonomske veze i odnose sa Rusijom. A, upravo je Rau bio jedan od najvatrenijih zagovornika politike sukobljavanja sa Rusijom. Ostao je samo bezbednosni aspekt ili ljudska prava i vrednosti, a i ta prava su nejednako poštovana, kao u slučaju SRJ, Srbije i Kosova”, rekao je Jovanović za Kosovo onlajn.

I generalna sekretarka OEBS, Nemica, Helga Šmid tokom posete Kosovu prošle godine imala je susrete uz zastave Kosova, a Jovanović za nju kaže da je jedna od najvećih zagovornika nezavisnosti Kosova, zbog čega ga ni njen potez ne iznenađuje.

Iako mandat Misije OEBS na Kosovu proizilazi iz Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, Jovanović kaže da je ovaj dokument pogažen od svih onih koji su priznali Kosovo.

"Oni su se odredili protiv Srbije i svrstali se na stranu Kosova, ne osvrćući se na međunarodno pravo, na Rezoluciju pa čak ni na bazični dokument OEBS-a, o pravima i dužnostima pripadnika nacionalnih manjina u evropskim državama koje isključuje svako pravo nacionalne manjine na samoopredeljenje i državu. Najviše što je dozvoljeno je to da uživaju teritorijalnu autonomiju i to ako im matična država dozvoli“, zaključuje Jovanović.