Jovanović: Posledice NATO agresije trajne, agresija nastavljena drugim sredstvima

Vladislav Jovanović.jpg
Izvor: Informer

Diplomata i nekadašnji ministar inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović izjavio je, povodom godišnjice NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju, da su posledice te agresije trajne i da se ogledaju i u današnjim odnosima Srbije sa NATO jer njihovi ciljevi, kako kaže, još nisu dovedeni do kraja, prenosi Pink.

Jovanović je ocenio da se agresija nastavlja, ali drugim sredstvima.

"Završen je njen vojni deo, ali i dalje stoji nerešen problem naše južne pokrajine koje NATO zemlje na čelu sa SAD smatraju definitivno izgubljenom za nas, zbog čega su požurili da ona proglasi nezavisnost, munjevito je priznali, dok mnoge zemlje nisu to učinile. Ostalo je da izvrše pritisak na nas. U tom smislu, možemo reći da se agresija nastavlja političkim i psihološkim sredstvima i politikom visokog podignutog štapa", ocenio je Jovanović.

Kako kaže, NATO agresija na SRJ bio je obrazac kojim je zapad poručio svim zemljama da ne osporavaju svetski poredak i američku hegemoniju.

Dodaje da je to javno potvrdio i nekadašnji zamenik američkog državnog sekretara Stroub Talbot koji je javno rekao da su humanitarni razlozi za bombardovanje izgovor da se kazni zemlja koja se nije priklonila novom svetskom poretku i da se uputi signal svim drugim zemljama.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što Srbija treba da sarađuje sa njima, što znači, kako kaže, da žrtva treba da sarađuje sa agresorom da bi se on "namirio" u svojim ciljevima, a to je da se Srbija odrekne Kosova i da ono postane međunarodno priznata država i kao takva primljena u UN.

"To je još uvek nezavršen posao NATO u odnosu na nas. Oni su više puta najavili, u slučaju da mi ne budemo kooperativni, da slede mere odmazde koje nisu male, koje mogu da je vrate unazad i naprave od Srbije parija državu", ocenio je Jovanović.

Smatra da se Srbija drži odlično u veoma teškoj situaciji, ali da misli da je pogrešila što nije spustila odnose sa zemljama zapada koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu na nivo konzularnih odnosa.

"Države koje su priznale tzv. Kosovo ne mogu da budu naši strateški partneri. Ne znam zašto bi Francuska, Italija, Turska bile nama bliske kada su priznale našu južnu pokrajinu i pogazile svoj glas kada je Srbija primljena u UN u svojim granicama. Ako mi takve zemlje tretiramo kao strateške partnere, one su ohrabrene da je Srbija na putu da jednog dana učini još jedan ustupak i prizna Kosovo", smatra Jovanović.

Objašnjava da nije za konflikt s tim državama, nego za stvaranje partnerskog odnosa, ali da Srbija ne bi trebalo da ignoriše to što su oni priznali Kosovo kao nezavisnu državu.

Na pitanje kako se napad na SRJ odrazio na ukupne međunarodne odnose, Jovanović kaže da se ti odnosi ubrzano survavaju, jer su SAD počele da shvataju da postoje snage koje narastaju i koje bi mogle u perspektivi da ugroze njihov monopolski položaj i zato su, kako kaže, povele preventivne akcije.

"Prvo da Rusiju, ako mogu, zaposle ratom u Ukrajini, da je iscrpu i, ako je moguće, da proizvedu političke promene tamo. To bi dovelo do približavanja Rusije zapadu i oslobodilo mu ruke da se konfrontira sa Kinom u sledećoj rundi. To je njihovo očekivanje, ali očekivanja su proizvoljna i skoro nikada se ne poklapaju sa stvarnošću", ističe Jovanović.

Kaže da se svetski odnosi ubrzano polarizuju i da se s jedne strane stvara istočni blok koji se oseća sve više ugrožen od ofanzivne politike zapada i sve više pokušava da se struktuira u čemu ima sve više uspeha.

Pridružuju mu se, kako navodi, zemlje koje su tradicionalno prozapadne kao što su Turska, Saudijska Arabija, Meksiko, Južnoafrička Republika, a agresivna politika zapada, dodaje, dovela je do neočekivanih rezultata.

"Zemlje su počele da shvataju da samo posedovanje atomske bombe može da odvrati velike sile od napada na male zemlje, pa se, pored Irana, pojavio veliki broj zemalja koje su ih želele. Sem toga, počele su da se okreću istočnim zemljama Kini, Rusiji i Indiji. To je veoma loše za zapad, izoluje ga od ostatka sveta i to će ga verovatno naterati da se sam koriguje, pronađe način za smirivanje situacije i vraćanje na tradicionalne oblike međunarodnih odnosa", zaključio je Jovanović.

Sve to obeshrabruje, kaže, ali dodaje da veruje da će se obe strane ubrzo vratiti principima Povelje UN ili je zameniti nekom sličnom organizacijom i da će shvatiti da odnosi u svetu moraju da se baziraju na principima jer bez toga, kako naglašava, nema mira i stabilnosti u svetu.