Jovanović: Rezolucija 1244 temelj za rešavanje pitanja Kosova

zivadin jovanovic
Izvor: Večernje novosti

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović izjavio je povodom 25 godina od početka Nato bombardovanja, da će se ona pamtiti kao neobuzdano nasilje, razaranje i ubijanje da bi se demonstrirala moć, ali i poslale poruke šta su i ko su pravi ciljevi te akcije.

Jovanović je podsetio da je agresija okončana 10. juna 1999. Rezolucijom SB UN 1244 koja za Srbiju ima trajni značaj, jer predstavlja najvažniji pravni oslonac za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Podseća da je ta agresija je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, kršenjem povelje UN, Završnog dokumenta OEBS-a (1975), Nirnberških principa i međunarodnog prava uopšte.

"Bio je to i ostaje zločin protiv mira i čovečnosti. Nato je ujedno izašao izvan svog ugovornog područja kršeći i sopstveni osnivački akt, a i više njegovih članica su pritom prekršile i sopstvene ustave. Nemačka na primer", napisao je on za Politiku.

Jovanović je naglasio da je tim činom, Nato 24. marta 1999. vratio rat na tlo Evrope i uvukao Evropu u rat protiv same sebe i poveo je u svoj koncept širenja na Istok.

"U tom konceptu Kosovu i Metohiji je namenjena uloga baze američkih trupa i odskočne daske", rekao je on i zapitao se gde su u tome ugrožena ljudska prava Albanaca.

On je podsetio i da je tokom agresije koja je trajala 78 dana, poginulo 1.045 vojnika i policajaca, branilaca zemlje i oko 2.500 civila, uključujući iznemogle žene i decu.

"Još uvek nije utvrđen broj ljudskih žrtava izazvan odloženim posledicama oružja kao što su projektili sa osiromašenim uranijumom, otrovna jedinjenja nastala bombarsdovanjem rafinerija, hemijskih fabrika i trafostanica, kasetne bombe. Ogromna materijalna šteta naneta je civilnoj privredi, infrastrukturi, posebno elektroprivredi, mostovima, bolnicama, školama, kulturno-istorijskim spomenicima", kazao je Jovanović.

Naveo je i da se od tada broj članica Natoa povećao sa 19 na 32 i da se proširila mreža američkih i Nato baza, počevši, kako kaže od "Bondstila", preko Bugarske i Rumunije, do Baltika i Finske i da je vojni internacionalizam postao globalni fenomen.

Jovanović je podsetio i da je agresija na SRJ okončana 10. juna 1999. Rezolucijom SB UN 1244, koja je u paketu sa dogovorom Milošević-Ahtisari-Čerdomirdin od 3. juna 1999. i Kumanovskim vojnotehničkim sporazumom od 9. juna te godine.

"Od ključnog značaja je za Srbiju da se u svim ovim dokumentima, kao i u brojnim dokumentima koji su im prtethodili, potvrđuje da je pokrajina KiM integralni deo SRJ odnosno Srbije kao pravne sledbenice, dok se budući status definiše kao široka autonomija u okviru SRJ, odnosno Srbije", rekao je Jovanović.

Kako je naglasio, rezolucija ne pominje, niti ostavlja prostor za bilo kakav drugačiji status KiM, osim autonomije, ili široke autonomije, u okviru suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ, odnosno Srbije.

"Za Srbiju, rezolucija SB UN 1244 ima trajni značaj, jer predstavlja najvažniji pravni oslonac za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta", zaključio je Jovanović i dodao da SB UN ne može na drugoga preneti svoja ovlašćenja u pogledu rešavanja statusa KiM, koja mu daje Povelja UN.