Jusuf Tači: Kurti što pre u SAD, angažovati kompanije za lobiranje

Jusuf Tači, analitičar
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar Jusuf Tači smatra da bi kosovska vlada trebalo hitno da izdvoji budžet i angažuje specijalizovane kompanije za lobiranje u SAD, kao odgovor na pojačanu aktivnost Srbije u SAD u poslednje vreme, prenosi Ekonomija onlajn.

Tači je rekao da premijer Aljbin Kurti mora da iskoristi svoju dobru reputaciju da ujedini i mobiliše albansku dijasporu u SAD i da bi zato trebalo da putuje što pre i što je češće moguće u SAD, čak i ako nema zvaničnih sastanaka sa visokim američkim zvaničnicima.

Tači je, među hitnim merama koje bi trebalo da preduzme kosovska vlada, osim izdvajanja za lobiranje, naveo i osnaživanje potrebnim resursima i maksimalno mobilisanje kosovske ambasade u SAD.

Kaže da bi kosovska vlada trebalo što više da se koordiniše sa Vladom Albanije kako bi imali isti stav kada su u pitanju odnosi i dijalog Kosova i Srbije.

"Svi navedeni elementi moraju da budu u potpunosti sinhronizovani kako bi promovisali i zaštitili interese Kosova i albanske stvari u SAD. Lobiranje čini čuda u SAD! Ako zanemarimo ovu činjenicu, možemo mnogo žaliti", smatra Tači.