Kadrijaj: Odluka CBK o dinaru nije koordinisana sa SAD i EU

Time Kadrijaj
Izvor: Ekonomia Online

Poslanica u Skupštini Kosova iz redova Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj, povodom oluke Centralne banke Kosova o platnom prometu, rekla je da kosovski premijer Aljbin Kurti o tome treba da razgovara sa ambasadorima prijateljskih zemalja, prenosi Dukađini.

Kadrijaj je rekla da su SAD i EU zatražile da se odluka CBK odloži i da bi, prema njenim rečima, Kurtijeva uloga u tom zahtevu trebalo da bude konstruktivnija.

"Kurti je voljan da preuzme odgovornost rukovodstva i sastao se sa svim ambasadorima. Kada je doneta odluka o primeni sporazuma o registarskim tablicama, američki ambasador i ostali ambasadori tražili su da se odloži primena te odluke, ali Kurti i vlada su nastavili sa sprovođenjem, i posledice te odluke Kosovo još uvek snosi", rekla je ona.

Kazala je da je poznato da je "cilj Srbije zatezanje situacije na Kosovu, ali Kosovo ne bi trebalo da pruži tu priliku Srbiji". 

"Svaka država koja je nezavisna ima pravo da ima svoju valutu. Ustavom Republike Kosovo utvrđeno je da Kosovo ima valutu, ali nije precizirano koja je njena valuta. Dok je sada novom uredbom Centralne banke Kosova precizirano da je valuta Kosova evro”, rekla je Kadrijaj.