Kajari: Nećemo dozvoliti barikade na putevima, u slučaju nereda postupićemo u skladu sa mandatom

Ferenc Kajari
Izvor: Reporteri

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari izjavio je da će ta misija postupati u skladu sa svojim mandatom u slučaju nereda na severu Kosova i da neće dozvoliti barikade na putevima koje, kako je naveo, onemogućavaju slobodu kretanja, prenosi RTK.

"Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja", rekao je Kajari u intervjuu za RTK koji će biti emitovan večeras. 

On je naveo da je Kfor pojačao prisustvo na severu Kosova. 

"Kfor je uspostavio osmatračnice i tehničke punkotove širom prostora. Takođe, pojačali smo patrolnu aktivnost u celom regionu. Ove mere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu", rekao je Kajari. 

Komandant Kfora je zamolio sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i postigne politički dogovor, jer, prema njegovim rečima, "postavljanje barikada ne pomaže u rešavanju situacije".

Kajari je ocenio da se bezbednosna situacija na severu Kosova smirila posle nedavnih događaja, i rekao da očekuje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom.

On je naveo da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 daje dva zadatka Kforu, koje je nazvao glavnim zadacima. 

"Očuvati okruženje sigurnim i red na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane", rekao je Kajari.