Srpska lista: Puna podrška Vučiću, Kfor da zaštiti Srbe

Srpska lista
Izvor: Kosovo Online

Predstavnici Srpske liste održali su danas pres konferenciju na kojoj je predsednik te stranke Goran Rakić istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima punu podršku srpskog naroda sa Kosova u iznalaženju kompromisnog rešenja u narednih deset dana.

Predsednik Aleksandar Vučić nas je detaljno izvestio o sastancima koje je imao u Briselu, pre svega sa predstavnicima Međunarodne zajednice i Aljbinom Kurtijem, kazao je Rakić.

"Ovog trenutka kada Priština čini sve da srpskom narodu oteža život, i najdirektnije ugrožava mir, naš predsednik čini sve da dođe do kompromisa, i da se sačuva mir, i da se pre svega sačuva naš narod i da ostane na svojim vekovnim ognjištima", kazao je Rakić.

Rakić napominje da su sastanku prisustvovali svi politički predstavnici na čelu sa predstavnicima Srpske liste, direktori javnih institucija, ustanova i preduzeća, i da su tom prilikom izneli stavove.

"Prvi stav je da ima našu punu podršku da pronađe kompromisno rešenje u narednih deset dana, i da ćemo podržati takvo rešenje. Tražili smo jasne i čvrtste garanicije, da neće dozvoliti pogrom i progon našeg naroda. Takođe, predsedniku smo poručili, da smo više puta na njegovo insistiranje nastavljali da se institucionalno borimo za prava našeg naroda, ali da ovog puta u slučaju da se ne dođe do kompromisnog rešenja počećemo da napuštamao institucije, i na taj način će doći do potpune razgradnje Briselskog dijaloga, koji je Priština obesmislila odbijanjem već 10 godina da formira ZSO", kazao je Rakić.

Rakić navodi da je za kompromis potrebna i ta druga strana, i da ona pokaže ozbiljnost, konstruktivnos, a ne da čini sve kako bi proterali Srbe i Srbiju.

Takođe, Rakić je pozvao Kfor da ostane garant bezbednosti i mira za sve ljude koji žive na Kosovu poštujući mandat i Rezoluciju 1244.

"Pozivam ih da ukoliko se to desi spreče progon Srba i ne ostanu pasivni kao što su bili 2004. godine. Oni nisu ovde da stanu na stranu Prištine i sprečavaju naš narod da se bori za svoja ljudska i politička prava. Potrebno je da svoje snage postave tako kako bi preventivno delovali, a ne da dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje na sever Kosova", kazao je Rakić.

Rakić je na konferenciji, osim detalja sa sastanka u Beogradu, izneo i informaciju da su predstavnici skupština sa severa, Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, sazvali zajedničku sednicu na kojoj će se raspravljati o bezbednosnoj situaciji, koja će se održati u sredu u 12 časova.

"Želim da svima jasno poručim, mi smo svoji na svome. Ovaj narod ne juriša na bilo koga, već u svojim kuća, selima, gradovima, želi da živi normalan život. Da ga ne maltretiraju, pretresaju i prebijaju samo zato što je Srbin i da nam dozvole da živimo u miru. Narod jeste zabrinut, ali je jedinstven i rešen da opstane i opstane, jer smo svesni da ovo nije pitanje registarskih tablica, ličnih karata, već se sutra pojaviti neki novi izgovor za maltretiranje našeg naroda", dodao je Rakić.

On je napomenuo da su predsedniku Vučiću kazali da je neprihvatljivo, nepodnošljivo, ovo što se dešava, kao i da su delili sudbinu svog naroda i da će i sada biti ispred njega, sa ciljem da sačuvaju mir, kao i da će podneti teret borbe za život dostojnog čoveka.

Rakić je na kraju preneo reči Vučića da "Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje našeg naroda. Srbija nikada više neće dozvoliti Oluje i traktorske kolone. A njih naš narod, posebno stariji sugrađani dobro pamte. Srbija neće ostaviti na cedilu svoj narod".