Kamberi: Srbija svoje neprijateljstvo prema Kosovu izražava na Albancima iz "Preševske doline"

saip kamberi n1.jpg
Izvor: N1 Info

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da "Srbija iskaljuje bes na stanovnicima 'Preševske doline' zbog neprijateljstva prema Kosovu, kršeći prava koja im pripadaju", prenosi Koha.

Kamberi je govorio i o "nepoštovanju kosovsko-srpskih sporazuma od strane srpske države, okrivljujući EU što nije ispunila svoju ulogu u tom procesu".

Prema njegovim rečima, bez demokratizacije Srbije se ne može očekivati "ostvarivanje prava Albanaca u Preševskoj dolini".

Kamberi je dodao da "Srbija, kao nedovršena država, još ne priznaje ni svoje granice i ima aspiracije prema teritorijama drugih država".

"Još uvek nije jasno, ili bar ne kažu javno, šta je njihova prioritetna politika. Uprkos izjavama koje govore o evropskim integracijama kao prvom prioritetu spoljne politike Srbije, one su u svakodnevnom delovanju uvek orijentisane na Rusiju i Kinu, što je pretvara u tercijarnu orijentaciju", rekao je Kamberi za Kosovo pres.

Povodom dijaloga Kosova i Srbije, Kamberi je rekao da "EU ne može da igra samo ulogu posrednika već i mora da bude garant implementacije sporazuma".

Prema njegovim rečima, Evropska unija nema dovoljno moći da natera Srbiju da poštuje sporazume postignute sa Kosovom.

"Uprkos desetogodišnjim pregovorima, uprkos mnogim postignutim sporazumima, EU ne uspeva da natera, niti ubedi Srbiju, da se ti sporazumi poštuju. Zbog toga ostaje nada da su jedina pokretačka snaga Sjedinjene Američke Države", rekao je on.

Povodom inicijative "Otvoreni Balkan", lider Stranke za demokratsko delovanje rekao je da inicijativa koja ne uključuje još tri zemlje Zapadnog Balkana ne može biti potpuna.

"Pokušaj Srbije da destabilizuje Kosovo i preko izmanipulisanih Srba koji žive na severu, glavni su izazovi koji se stavljaju na ovaj koncep", rekao je Kamberi.

Kamberi kaže da je i tokom 2021. godine, Srbija nastavila sa "diskriminatorskom politikom prema Albancima iz 'Preševske doline'''.

"Čak ni plan od sedam tačaka, koji sadrži osnovna vitalna pitanja poput obrazovanja, zdravstva itd, uprkos podršci OEBS, nije dao rezultate. Nažalost, mogu da kažem da do sada nije bilo konkretnog pozitivnog rezultata. Imamo dragocenu reakciju šefa misije OEBS Jana Bratua, koji ističe potrebu i neophodnost odobravanja primene plana od sedam tačaka, dokumenta koji su izradile albanske političke partije u preduzimanju hitnih mera za poboljšanje položaja Albanci. Ali uprkos uticaju koji OEBS može da ima na ovu zemlju, on nije dao rezultate. Čekamo, ali čekanje je uslovljeno i činjenicom da će sledeće godine u Srbiji biti izbori", naveo je Kamberi.