Ljutfiu: Pitanje "Preševske doline" za Kosovo je prioritet

Nevzad Ljutfiu
Izvor: Klan Kosova

Koordinator za kulturu i odbornik u opštini Bujanovac Nevzad Ljutfiu kaže da to što je kosovska vlada u budžetu za 2022. predvidela dva miliona evra za "Preševsku dolinu" pokazuje da Kosovo već razmatra to pitanje kao prioritet, prenosi Kljan Kosova. 

On je rekao da još od posleratnog perioda politički lideri "Preševske doline" pozivaju na direktnu pomoć Kosova. 

"Verujem da to konačno izlazi na videlo. To je potpuno novi pristup Kosova Preševu, jer znamo da je glavni stub jedne države budžet i sada je Dolina ključni deo države Kosovo. Smatram da Kosovo već razmatra kao prioritet pitanje Preševske doline i kroz ovaj pristup lakše je sačuvati nacionalnu supstancu na toj albanskoj teritoriji", rekao je Ljutfiu.

Naveo je da u "Preševskoj dolini" postoji značajan broj građana starijih od 40 godina koji odlaze u inostranstvo i da očekuje da će izdvajanja kosovske vlade sprečiti dalje iseljavanje.

Ljutfiu kaže da su mnogi obrazovani ljudi odlazili iz "Preševske doline", jer nisu imali priliku za karijeru i da je priličan broj njih otišao u Nemačku.

"U trenutku kada je Vlada Kosova izdvojila ova sredstva, verujem da je ovo pitanje završeno. Kosovo ima dovoljno stručnjaka i želim da kosovski stručnjaci zajedno sa predstavnicima Doline izrade strategiju kako da se ta sredstva troše", rekao je Ljutfiu.