Kancelarija za KiM: Bez odlaganja povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra

Kancelarija za KiM/bekdrop
Izvor: Kosovo Online

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su saopštili da činjenica da je crkva u Partešu poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova, a istovremeno se Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale.

“Ovo je već drugi prijavljeni slučaj od jutros u kome su se na meti vandala našle srpske svetinje na KiM. Prethodno je danas poharana i Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu. Ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put, a najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra”, kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je precizirano, crkva Svete Trojice u Partešu opljačkana je sinoć.

“Nepoznati počinioci noćas su opljačkali crkvu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje. Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji danas obeležavaju Zadušnice. Vrata na crkvi bila su obijena, a fioke otvorene”, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.