Kancelarija za KiM: I posle 24 godine otmičari Đure Slavuja i Ranka Perenića nisu pronađeni

Članovi UNS na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Izvor: Kosovo Online

Kancelarija za KiM sa žaljenjem i ogorčenjem je konstaovala da otmičari članova novinarske ekipe Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića, koji su kidnapovani 21. avgusta 1998. godine u blizini Velike Hoče, kada su krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu još nisu pronađeni.

Kancelarija podseća i da je spomen-obeležje novinarima, na putu Velika Hoča–Zočište, gde su nestali Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada rušeno osam puta, a da počinioci ovog vandalskog čina, isto tako su još uvek nepoznati. 

Kako se navodi, zahvaljujući upornosti kolega novinara, u maju ove godine je na mestu njihovog nestanka, deveti put postavljena spomen-ploča, kao odgovor i upozorenje svima onima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je rešenost onih koji traže pravdu kratkog veka.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo poziva Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce ovog, ali i ostalih  zločina nad novinarima na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da još nisu rasvetljena ubistva i otmice Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog "Jedinstva" i dopisnika Politike, koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna i Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, koji je nestao pre tačno 23 godine, 21. avgusta 1999. godine u Prištini. 

Takođe, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela OVK, navela je Kancelarija.

Pored njih, na Kosovu su ubijeni i albanski novinari lista "Bota sot" Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). 

"Ni ćutanje, ni skrnavljenje spomen-ploče neće nas pokolebati u traganju za pravdom, a društvo međunacionalne tolerancije i uvažavanja neće biti moguće ostvariti na Kosovu i Metohiji sve dok porodice nestalih, koje god nacionalnosti one bile, ne dobiju zadovoljenje u istini i pravdi. Кonačno rasvetljavanje ovih i svih drugih zločina i pronalaženje i kažnjavanje učinilaca preduslov je za izgradnju poverenja srpskog naroda u međunarodne i pokrajinske insitucije na Kosovu i Metohiju, kao i za normalizaciju suživota u Pokrajini", navodi se u saopštenju.