Kancelarija za KiM: Kampanja lažnih vesti protiv Srba oko trovanja vode u Dečanima

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Кancelarija za Кosovo i Metohiju upozorava da je na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima.

„Ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti. To međutim ne umanjuje njihov opasni karakter, jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Naglašava se da ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Кosova i Metohije, te da do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani.

„Кancelarija za Кosovo i Metohiju ovim povodom uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Кosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini“, ističe se u saopštenju.

Podseća se da vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi, zbog čega Kancelarija za KiM apeluje da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba.

„Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centealne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Oni
15. Jul 2021.
Bravo republika Kosova