Kancelarija za KiM: Na Jarinju uhapšen još jedan Srbin, Priština nastavlja sa sistemskim zastrašivanjem

Uhapšeni Srbin na Jarinju Slaviša Nedeljković
Izvor: Privatna arhiva

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila  je da je kampanja sistematskog zastrašivanja i progona srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nastavlјena danas neosnovanim hapšenjem još jednog Srbina kojem se na teret stavlјaju navodni ratni zločini.

"Slaviša Nedelјković (1964), iz sela Nevolјane kod Vučitrna, otac dvoje dece koji decenijama živi i radi u Čačku kao poreski inspektor, priveden je na Jarinju, a nakon  zadržavanja u policijskoj stanici u južnom delu Kosovske Mitrovice, odveden je u Prištinu", navedno je u saopštenju. 

Kako navode ovo nije prvi put da je neko ko je proteklih godina često dolazio na Kosovo i Metohiju "naprasno postao zanimlјiv  progonitelјima iz Prištine zbog navodno izvršenih krivičnih dela, a Nedelјkovića terete za navodni ratni zločin iako nikada nije bio deo ni policijskih ni vojnih snaga".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, kao i u sličnim slučajevima u prošlosti, našem građaninu obezbedila pravnu i svaku drugu pomoć.

"Jasno je da se uporedo sa kampanjom  pritisaka na Srbe na severu pokrajine, koja za cilј ima njihovo proterivanje, sprovodi i kampanja zastrašivanja  lјudi koji dolaze u posete svojim imanjima i rođacima, kako bi se srpski narod na Kosovu i Metohiji potpuno izolovao i obeshrabrila svaka pomisao raselјenih na povratak", navode iz Kancelarije za KiM.

Kako ističu "zločinačka politika Prištine može izazvati samo nove tenzije i napetosti na terenu". 

Dodaju da bez obuzdavanja takve politike ne može biti bilo kakvog istinskog pomaka u procesu normalizacije odnosa.

Kosovska policija objavila je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk da je privela muškarca srspke nacionalnosti inicijala S.N. koji se, kako su naveli, sumnjiči za krivično delo "ratni zločini protiv stanovništva " za period 1998-1999. godine.