Kancelarija za KiM: Nalepnice za registarske tablice neće prestati da važe 21. aprila

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je predstavnike Privremenih institucija samouprave u Prištini da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč "reciprocitet" naglasivši da 21. aprila neće prestati da važe stikeri.

"Pozivamo predstavnike PIS u Prištini da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč reciprocitet? Takođe, pozivamo predstavnike Prištine da pokažu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je dalje istaknuto, takvih odredbi u Sporazumu nema, već je jasno navedeno da će se režim nalepnica primenjivati dok se ne postigne dogovor na visokom političkom nivou.

"Takvih odredbi jednostavno nema u Sporazumu u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati “dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju”. To trajno rešenje, kako je takođe jasno propisano u tački 3. Sporazuma od 30. septembra 2021 godine, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu "nalaza" do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU. Tačnije, u Sporazumu jasno piše: U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju", stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM dalje navode da 21. april ne predstavlja rok prestanka važenja režima stikera, što su predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini isticali više puta.

"To konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici PIS u Prištini i izvrše pritisak na Beograd. Zbog toga pozivamo političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu", kaže se u saopštenju.

Predstavnici Beograda i naši eksperti koji su do sada učestvovali na više sastanaka o registarskim oznakama u Briselu, kako se navodi, pokazali su odgovornost i konstruktivnost u iznalaženju održivog rešenja na terenu.