Kancelarija za KiM: Uklanjanje spomen ploče srpskim vojnicima pokušaj zatiranja tragova srpskog postojanja

Spomen ploča srpskim junacima Prvog svetskog rata
Izvor: Kosovo Online

Uklanjanje i pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, pokušaj je zatiranja svih tragova srpskog postojanja na Kosovu i brutalnog prekrajanja istorije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, o tom anticivilizacijskom činu obavestili su misiju OEBS i ostale međunarodne misije koje deluju na prostoru Kosova, zahtevajući konkretne odgovore i odgovornost počinilaca tog vandalskog akta.

Takođe, napominju da će u saradnji sa eparhijom raško-prizrenskom iskoristiti sve pravne mehanizme i mogućnosti da se ploča vrati na svoje mesto.

"Posebno zabrinjava činjenica da je do uklanjanja ploče srpskim stradalnicima sa vidnog mesta došlo pred očima, a prema svedočenjima sveštenika, stranih predstavnika na Kosovu i Metohiji, što otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljenja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, Prištini smetaju kako živi, tako i stradali Srbi na Kosovu.

"Nakon preoravanja srpskih kostiju u Kosovskoj Mitrovici, skrnavljenja, paljenja, rušenja srpskih grobova i spomen obeležja, jasno je da Prištini smetaju kako živi tako i stradali Srbi koji su svoj život dali za mir i slobodu na ovim prostorima, svetle ideale koji za Aljbina Kurtija i njegove sledbenike nemaju nikakvu vrednost", ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Navodi se da slavnu i herojsku prošlost srpskog naroda na prostoru Kosova niko, nikada neće moći da izbriše.

"Jer je naša je obaveza da čuvamo spomen na naše pretke koji su dali ono najvrednije, svoj život kako bi budući naraštaji živeli u boljem svetu", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.