Izmeštena spomen ploča srpskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu; prištinski paroh: To je učinjeno na zahtev francuskog ambasadora

Spomen ploča srpskim junacima Prvog svetskog rata
Izvor: Kosovo Online

Nakon što su ambasadori Nemačke i Francuske na Kosovu objavili fotografiju zajedničkog obeležavanja Dana primirja na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, javnosti je "upalo u oko" da se spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu više ne nalazi na mestu gde je ranije stajao.

U centralnom delu groblja, umesto spomenika srpskim vojnicima, postavljena je nova nadgrobna spomen ploča na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše - "Francuskim vojnicima palim na Kosovu", iako već postoji još jedna spomen ploča, na kojoj je sad pridodat i albanski prevod poruke "Večna zahvalnost francuskim ratnicima palim 1918."

Bela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 – 1918, pomerena je sa donje, bočne strane spomen parka.

Izmeštanje spomen ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh Staniša Arsić rekao je za Kosovo onlajn da ima sazananja da su, po naredbi direktora preduzeća "Holtikultura" - radnici devastirali spomen obeležje, pa je ploča sklonjena u stranu.

Kako navodi, to je urađeno posle Mitrovskih zadušnica.

"Lično sam, u subotu, na zadušnice, služio parastos pored spomen ploče srpskim vojnicima. Apelujem na Ambasadu Francuske na Kosovu da izdaju nalog da se spomen obeležje vrati u pređašnje stanje, jer imam saznanja da je to bila naredba francuskog ambasadora", kazao je Arsić.

Kako se vidi na licu mesta, svež beton kojim su zaliveni tragovi stopa do spomen ploče,  dokazuje da se premeštanje  desilo pre nekoliko dana. 

Arsić je zato dodao da će u dogovoru sa Eparhijom raško- prizrenskom razmotriti mogućnost podnošenja prijave protiv direktora "Hortikulture" i Ambasade Francuske u Prištini.