Kancelarija za KiM: Verbalno nasilje i fizički nasrtaji na Srbe karakteristika Kurtijeve okupacije

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju potvrdila je da su pripadnici specijalnog odreda Kosovske policije danas pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, i navela da je time nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova.

"Srbi sa inicijalima M. R., M. S. i M. J. su se još jutros uputili do svoje stare šumske kuće u seču drva za ogrev, kada su ih po povratku zaustavili pripadnici FiT, pretukli, šutirajući ih i udarajući po telu, uz vulgarne psovke i uvrede na nacionalnoj osnovi. Кuetijevi specijalci su prema svedočenju povređenih, Srbima poručili da na severu Кosova i Metohije nemaju šta da traže", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Povređeni su, dodaje se, nakon incidenta sami zatražili lekarsku pomoć, a težina zadobijenih povreda će se utvrditi.

"Verbalno nasilje, proizvoljni upadi u kuće i fizički nasrtaji na Srbe su svakodnevna karakteristika Кurtijeve okupacije severa Кosova i Metohije, zbog čega Beograd i insistira na povlačenju sprovodilaca terora iz opština severno od Ibra i
raspoređivanje jedinica Кfora", ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM navode da je ugnjetavanje čitavog jednog naroda zvanična politika Prištine.

"Sada je to valjda svima jasno, a međunarodna zajednica je dužna da u ime mira, humanosti i civilizacijskih vrednosti prestane da toleriše takvu praksu. Jedno je sigurno, slobodu našem narodu je nasiljem moguće privremeno suspendovati, ali je niko ne može i oduzeti", zaključili su iz Kancelarije za KiM.