Kapčan: Amerika odlučna da Kosovo i Srbiju privoli konstruktivnom dijalogu

čarls kapčan
Izvor: AP

Sjedinjene Američke Države su odlučne da privole Prištinu i Beograd da se vrate na put konstruktivnog dijaloga i primene Ohridskog sporazuma, izjavio je za Glas Amerike diplomata u penziji Čarls Kapčan.

Kapčan je rekao da je reakcija Saveta za nacionalnu bezbednost na pismo predsedniku SAD Džozefu Bajdenu pokazatelj zajedničkog pristupa Bele kuće i dela američkih senatora prema napetostima u regionu".

Bivši specijalni savetnik za Evropu u administraciji Baraka Obame ukazao je i da obraćanje članova Kongresa američkom predsedniku jača stavove američkih diplomata iznete u pregovaračkom procesu Srbije i Kosova.

"Šalje jasnu poruku o odlučnosti Sjedinjenih Država da privole Prištinu i Beograd da se vrate na put konstruktivnog dijaloga i primene Ohridskog sporazuma", uverava Kapčan.

Nakon pisma grupe senatora, Savet za nacionalnu bezbednost je saopštio je da američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih napetosti na severu Kosova, a Kapčan ocenjuje da se radi o stavu koji rukovodstvima Kosova i Srbije jasno stavlja do znanja da će njihova nepopustljivost uticati na odnos sa SAD.

"Takva pisma ukazuju na diplomatsku snagu Vašingtona pominjanjem mogućnosti promena u smislu podrške Kongresa, kako finansijske tako i drugih načina pomoći", naveo je on.

Mišljenja je da su SAD i Evropska unija nesumnjivo spremne da primene konkretne mere.

"Nužno je da se ponovo pokrene proces normalizacije. Nasilje na severnom Kosovu ispoljeno i prema trupama KFOR-a bilo je posebno uznemirujuće", kazao je Kapčan.

Na konstataciju da bi do kraja nedelje mogle biti predstavljene mere za Kosovo, poput obustave rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prestanak finansiranja iz programa EU i i prekid političke saradnje sa Kosovom, a da za sada nije poznato da li će, kada i kakve mere, biti usvojene i primenjene protiv Srbije, Kapčan je izrazio uverenje da SAD i EU, imajući u vidu okolnosti, primenjuju adekvatan diplomatski pritisak.

"Kosovo i Srbija ne bi smeli da dozvole propast Ohridskog sporazuma, iz marta 2023, koji vodi normalizaciji odnosa. Vraćanje na pravi put je neposredni cilj. Dve strane moraju da donesu teške odluke potrebne za normalizaciju odnosa i zacrtaju put ka regionalnoj stabilnosti i integraciji u atlantske institucije. Ili mogu ostati zaglavljeni u regionalnim i etnonacionalističkim sukobima u doglednoj budućnosti", ističe američki stručnjak.

Upitan vidi li kod strana u dijalogu odvažnost i spremost da razreše višedecenijski spor, odgovara da to trenutno nije slučaj.

"Za napredak će biti potrebno da Beograd i Priština ispolje političku hrabrost i uzdržanost. Obe kategorije su trenutno u deficit", zaključio je Kapčan.