Kapelo: Bajden će nastaviti nasleđenu politiku prema Srbiji

Džon Kapelo
Izvor: Tanjug

Bivši ataše američkog vazduhoplovstva i vršilac dužnosti atašea za odbranu SAD u Srbiji Džon Kapelo smatra da će nova američka administracija Džozefa Bajdena nastaviti politiku koju je nasledila od prethodne administracije prema Beogradu, uz konstataciju da Vašingtonski sporazum svakako predstavlja pozitivan korak, prenosi Tanjug.

Kapelo je konstatovao i da su SAD spremne da unaprede odbrambenu saradnju sa Srbijom na viši nivo.

"Smatram da će nova administracija nastaviti ovaj kontinuitet. Iako postoje neke diskusije o tome šta je radio Džozef Bajden u prošlosti ili šta je rekao, ono što je jasno jeste da je predsednik Bajden snažni podržavalac evroatlantskih integracija koji se zalaže za evropsku saradnju", kaže Kapelo.

Dodaje da će to biti važan aspekt u poboljšanju odnosa SAD sa evropskim saveznicima i zajedničkom radu ka napretku Balkana.

Kako objašnjava, politike poslednjih administracija prema Balkanu su pomagale Srbiji u dostizanju svog proklamovanog cilja evropskih integracija.

Kapelo kaže da je to bila konzistentna politika prethodne administracije Donalda Trampa i uveren je da će i administracija Bajdena nastaviti u tom smeru.

"Ono što je posebno u prethodnoj administraciji, to je zauzimanje novog pristupa sa novim pogledam na region, bez nasleđa iz devedesetih. Mislim da je sve to veoma pozitivno", tvrdi on.

Vašingtonski sporazum postignut u septembru u Beloj kući, naglašava, svakako predstavlja pozitivan korak i "razumnu priliku".

"Neki mogu da debatuju o njegovom značaju, ali taj sporazum predstavlja simbol koji će imati efekat na svakodnevan život ljudi, a to je ono što je značajno za budućnost", ocenjuje Kapelo.

Kako kaže, bitno je da se nastavi izgradnja zasnovana na postojećim pozitivnim koracima ka dostizanju praktičnih ciljeva, ne samo u ekonomiji, već i saradnji u oblasti odbrane između SAD i Srbije.

"Mislim da su SAD spremne da unaprede odbrambenu saradnju na viši nivo. I to je veoma važno u mnogo čemu. Na tome se radi decenijama", zaključuje Kapelo na panelu "Novi igrač u gradu - jačanje saradnje Srbije i SAD u oblasti odbrane", u okviru Beogradske NATO nedelje, čiji je organizator Centar za evroatlantske studije (CEAS).