Karanović: Eskobar i Lajčak ne treba da posećuju Beograd, već samo Prištinu i urazume Kurtija

Ognjen Karanović

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže za Kosovo onlajn da poseta specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, kao i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Prištini i Beogradu neće doneti neki spektakularan rezultat i da oni ne treba da posećuju Beograd, već samo Prištinu.

Karanović smatra da nema potrebe da Eskobar i Lajčak ubeđuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je neophodna neka vrsta sporazuma ili dogovora oko prelaska administrativnog prelaza, jer on to zna i poštuje sve što je do sada dogovoreno u Briselu, već da je problem u kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

"Aljbina Kurtija uopšte ne zanima pitanje prelaska administrativne linije, on je samo pronašao novu temu i kada ona bude zaključena, a verujem da će biti, onda će on pronaći nešto novo, kao što je priča o borbi protiv kriminala na severu Kosova, jer neprestano pokušava da kriminalizuje srpsku zajednicu na severu“, kaže Karanović.

Karanović stoga ocenjuje da bi Eskobar i Lajčak jednom za svagda trebalo da završe sa takvom politikom Kurtija.

"Oni treba da odu u Prištinu i Kurtiju stave do znanja da ne može da se ponaša huliganski i uličarski kao što se do sada ponašao, jer očigledno drugačije i ne zna da sprovodi svoje političke programe koji su takođe diskutabilni“, kaže Karanović.

Karanović ističe i da SAD itekako imaju mehanizme da "urazume Kurtija", kao što je to svojevremeno uradio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

"Ukoliko SAD primene mehanizme kao što je nedavno to učinio Grenel, možda bismo mogli da očekujemo promene ili barem relaksaciju odnosa, ali s druge strane oni bi do sada to uradili da su imali iskrene namere. Ovde pre svega govorim o administraciji Džoa Bajdena i Gabrijelu Eskobaru kao predstavniku SAD ali i Lajčaku, kao predstavniku Berlina pre svega, jer je bez zavaravanja, svi znamo da je Nemačka glavni zaštitnik Aljbina Kurtija. Smatram da ukoliko zaista žele da suzbiju ovo Kurtijevo huligansko ponašanje onda je potrebno da ga smene, jer oni imaju tu moć", kaže Karanović.