Kastrati: Velika greška što su naši prihvatili priču o arhivi OVK

Kadri Kastrati
Izvor: Kosovapress

Otvaranje arhive OVK je igra Srbije na koju je naselo Kosovo, kaže bivši komandant OVK Kadri Kastrati i dodaje da Srbija zna da ne postoje nikakve tajne arhive na Kosovu i da zbog toga insistira na ovom pitanju.

Kastrati tvrdi da Srbija na ovaj način odugovlači dijalog odnosno odluku o priznanju Kosova.

“Srbija hoće da otvori teme, za koje dobro zna da ne postoje i na taj način odugovlači pregovore, da ne dođe u situaciju da potpiše finalni sporazum i priznaja Kosovo. To je politika Srbije, ja bih prvo tražio da Srbija otvori svoje arhive”, kaže Kastrati u izjavi za Kosovo onlajn.

On smatra da je glavni kosovski pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi trebalo da odbije sporazum o otvaranju “nepostojeće” arhive OVK. 

“Mi smo rat vodili prema situaciji, nismo imali dugoročne operativne planove jer nismo imali mogućnosti i kapacitete, ni ljudske ni oružane. Od Glavnog štaba smo dobijali uputsva o ophođenju prema civilima ili zarobljenima, drugih tajnih dokumenata i planova nije bilo. Bisljimi ne zna da OVK nije imala nikakve arhive, to nije tajna. Da sam ja bio na njegovom mestu, rekao bih da o toj temi ne možemo pričati, jer nemam saznanja o njoj i mislim da je velika greška šo su naši to prihvatili. Pre svega su trebali da se konsultuju sa ljudima koji su bili u OVK, da li ima ili nema arhive”, ističe Kastrati. 

On nije želeo da prokomentariše o kojim arhivama se radi u nacrtu zakona o zaštiti vrednosti rata OVK, dodajući da su svi dokumenti o delovanju OVK na severoistoku Kosova objavljeni u knjigama Skendera Žitie "Operativna zona Lap" i "Teritorijalna odbrana".

“Ja nisam bio član glavnog štaba OVK  i ne mogu da pričam u vezi arhiva Glavnog štaba. Ja sam bio u štabu operativne zone Lap i sva dokumenta koja smo mi imali u  arhivi, general Skender Žitia je objavio u dve knjige. Ta dokumenta su skenirana, javna su u knjizi i tu nema nikakvih tajni”, zaključuje Kastrati.

mara
13. Septembar 2021.
Da da kako da ne...nisam bio deo glavnog staba ali ali jeste moja tetka..
Stefan
15. Septembar 2021.
Ako je tako onda napravite ZSO, a ne opet Srbija da ucini sve, a vi Siptari nista.