Petronijević: U Prištini imaju razloga da se pribojavaju otvaranja arhiva OVK

Goran Petronijević za KO o optužnici
Izvor: Kosovo Online

Advokat Goran Petronijević za Kosovo onlajn navodi da ga ne čudi što se na Kosovu “digla tolika buka” oko arhiva OVK, jer kako navodi “imaju čega i da se plaše, jer se u tim arhivama nalaze podaci o nestalim licima, kao i zločinima koje je OVK činila nad Srbima, nealbancima i Albancima".

To što tvrde da arhive OVK ne postoje, kako kaže Petrović, je poznat model ponašanja od ranije.

“Sigurno su uništili deo arhiva, jedan deo je dospeo u ruke međunarodnih snaga, a jedan deo su zaplenili naša vojska i policija. To je, siguran sam prosleđeno Specijalnom sudu u Hagu. Sada, da li su međunarodne snage taj deo arhiva vratile, kopirale, to već ne znam. Ono što je bitno istaći, OVK je želela svojom strukturom da imitira pravu vojsku, da se prikaže kao takva, ne kao teroristička banda, a imali su i puno školovanih oficira iz JNA poput Čekua. Zna se da se u JNA poštovao određeni protokol, a s obzirom da je u OVK uvek bilo više klanova i da su držali ispod jastuka podaci “jedni o drugome” lično mislim da u tim arhivima ima jako interesantnih stvari”.

Petrović naglašava da su OVK i “njihove terorističke aktivnosti - ubistva, mučenja, kidnapovanja, sve do trgovine organima, bile potpomognute aktivnostima dela NATO”.

“Ujedno to je i problem jer kad god treba da isplivaju saznanja o prljavim stvarima OVK ispreče se oni iz NATO koji su sarađivali s njima, jer se u tim arhivima nalaze i podaci o tome šta su oni radili, tako da se međusobne štite. Sada, kada će da se probije taj zid ćutanja videćemo, da se otvore svi te arhivi. Ja lično nisam optimista, ali bih i te kako voleo da se otvore", naveo je Petronijević.

rodić
10. Septembar 2021.
ha...tek Srbija treba da se pribojava otvaranja arhiva UCK...pa šta mislite ako se tamo nadju podaci o finansiranju UCK pa se ispostavi da su srpske vlasti bile te koje su nametnule mehanizam sive ekonomije u trgovini na području Kosova u preiodu 1990-99, da je Kosovo u tom periodu bilo ustrojeno kao klasična mafijaška teritorija, da je porodica Milošević i mafijaški krugovi oko nje doterivali robu na Kosovu (Marko I Mira su bili glavni za šećer i cigarete) da su robu dostribuirali preko privilegvanih veleprodajnika za stranu efektivu i da su veleprodajnici za svoje aktivnosti morali da plaćaju reket Tačiju...biće veća sramota za Srbiju Petronijeviću...stavi malo prst na čelo...pričaš o stvarima koje ne poznaješ baš najbolje...,
Mili
10. Septembar 2021.
Ja sam doziveo i preziveo ovo sto gospodin pise.Nazalost prilicno su tacne ove tvrdnje.
Sa druge strane tzv arhivi UCK ne postoje jer se niko nije tome ni glavu mucio sto se uostalom i ne ocekuje se od neke pobunjenicke formacije.
Sudbina nestalih treba da se zna,ma ko oni bili Posle toga zivi bili ....
Hajdana Maras
13. Septembar 2021.
Salis se😂😂😂
Thaqi
10. Septembar 2021.
Ajde junace reci istinu o Pandu
Vi zante koje uradio taj masaker u svoj Narod