KBS potvrdio nabavku 14 oklopnih vozila iz Turske, do kraja avgusta stižu Hamviji iz SAD

oklopna vozila za KBS.jpg
Izvor: Koha ditore

Kosovo je potpisalo ugovor sa Turskom o kupovini 14 blindiranih vojnih vozila, od kojih su neka sa naoružanjem, potvrdili su Radiju Slobodna Evropa zvanični izvori u Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).

Novinska agencija Anadolija takođe je izvestila da će prvi izvoz turskih oklopnih vozila tipa “Vuran”, proizvedenih u saradnji sa odbrambenim firmama u Turskoj, stići na Kosovo.

Prema izvorima iz Kosovskih bezbednosnih snaga, na koje se poziva Radio Slobodna Evropa, KBS je ranije ugovorio kupovinu četiri vozila tipa “Vuran” sa vučom 4x4, dok je ostalih deset iste kompanije, ali tipa "Kirpi", opremljeno naoružanjem.

„Sva ova oklopna vozila su multifunkcionalna. Očekuje se da će neka od njih stići na Kosovo početkom sledeće godine“, rekao je izvor iz KBS.

Ekspert za bezbednosna pitanja, Nuredin Ibiši, bivši poslanik u Skupštini Kosova, kaže za Radio Slobodna Evropa da se u skladu sa fazama transformacije KBS sprovodi obuka i obrazovanje osoblja u okviru ovih snaga, kao i da se gradi njihov tehnički kapacitet.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova uspela je da isplanira za 2020., 2021. i 2022. godinu povećanje budžeta za KBS, koje stvara mogućnosti za investiranje.

 Budžet određen za KBS u 2021. godini je 67 miliona evra, dok se Vlada Kosova obavezala da će 2022. godine dodeliti više od 100 miliona evra KBS-u.

„Investicije u oružane snage iznose oko 1 odsto bruto domaćeg proizvoda ili BDP-a, što je donekle dobro, ali nedovoljno u poređenju sa nekim zemljama u regionu, koje su premašile dva odsto bruto domaćeg proizvoda. Dakle, reč je o nekim zemljama u regionu, koje su napravile ravnotežu u odnosu na sopstvene kapacitete, kako u pogledu teritorije, stanovništva, tako i rizika od pretnji koje su realne u regionu, posebno govorim o Srbiji“, rekao je Ibiši.

Izvor Radija Slobodna Evropa iz KBS-a rekao je da KBS dobija od Turske oko 100 miliona turskih lira (9,7 miliona evra) godišnje kao donaciju, kojom se ugovara kupovina vojne opreme takođe iz Turske. 

Turska obezbeđuje vojnu opremu KBS-u na osnovu zahteva KBS za vrstu opreme, dok sve ostale postupke obavlja turska država.

 Na ovaj način obezbeđeno je 14 oklopnih vozila tipa “Vuran” i “Kirpi”.

Ranije, Turska je donirala oklopna vozila "Kobra".

Osim Turske, KBS su do sada nabavljale različitu vojnu opremu iz SAD, Nemačke, Velike Britanije, ali i iz drugih zemalja, koje su deo NATO saveza.

Izvor Radija Slobodna Evropa iz KBS-a potvrdio je da će početkom avgusta Kosovske bezbednosne snage dobiti još 50 oklopnih vozila tipa “Hamvi”, kao donaciju Sjedinjenih Američkih Država.

Xhevat
09. Jul 2021.
Bicemo 🇮🇱🇮🇱U Balkanski ostrov💪
Kralj
09. Jul 2021.
Samo jedan mig 29 i ostace samo prasina
Broj 1
09. Jul 2021.
Gluposti
Lii
11. Jul 2021.
Bravo kbs