Pantić-Pilja: Bakojani preporučila da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope

Beograd_231109_Biljana Pantić Pilja 01
Izvor: Kosovo Online

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić-Pilja kaže za Kosovo onlajn da je izvestilac za prijem Kosova u SE Dora Bakojani dala preporuku da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, a o njenom izveštaju glasaće se 27. marta na vanrednom sastanku Političkog komiteta.

"Dala je preporuku, jer po njima, oni su pokazali želju za dogovorom time što su uknjižili zemlju manastira Visoki Dečani. Tako da bez obzira na onaj njen stav od pre dve nedelje gde je ona decidno rekla da su tri uslova, sad je rekla da je ovo ipak dovoljno da prođe tu proceduru, a za ostalo, sad parafraziram, 'ako takozvano Kosovo bude primljeno, da bude u nekom post monitoringu gde će pratiti njihov dalji napredak i da li su ispunili ostale uslove'", ističe Pantić-Pilja. 

Navodi da će se o preporuci Bakojani glasati 27. marta na Političkom komitetu, na vanrednom sastanku sazvanom mimo svih procedura "zato što oni žure" i tu će se videti kakvo je raspoloženje ostalih. Kad Bakojani predstavi svoje mišljenje, o njemu se glasa i ukoliko se izglasa, onda ide na plenum u aprilu mesecu na PS SE. 

"Bakojani se vešto izvlači iz svega toga gde navodi da je to preporuka za Parlamentarnu skupštinu SE, a konačnu reč će dati Komitet ministara u maju mesecu na njihovom sastanku", ocenjuje Pantić-Pilja. 

Istu informaciju podelio je i Džerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost, navodeći na društvenoj mreži "X" da je izvestilac Dora Bakojani u svom izveštaju preporučila prijem Kosova u Savet Evrope. 

On je objavio je i delove izveštaja gde navodi da je "Bakojani preporučila da se Kosovo prizna tamo pod imenom Kosovo, ne pominjući Republiku".

„Izveštaj bivše grčke ministarke spoljnih poslova Dore Bakojani: 17. Stoga, Skupština preporučuje Komitetu ministara: 17.1. Pozvati Kosovo da postane članica Saveta Evrope pod imenom ’Kosovo’; 17. Dodeliti 3 mesta“, napisao je Knaus.

On je dodao da je Kosovo je otklonilo još jednu prepreku da u maju ove godine, "kao poslednja demokratija na kontinentu koja nije članica Saveta Evrope", postane član kluba demokratija koji ovog aprila puni 75 godina.

„Posle 12 godina, Kosovo je primenilo odluku u vezi sa imovinom pravoslavnog manastira Dečani. Ovo jasno stavila do znanja reporter Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Dora Bakojani, bivša ministarka spoljnih poslova Grčke. Preporučila je članstvo, definisala uslove za post-članstvo, to će biti dobro za vladavinu prava, za manjine, za samo Kosovo. Ali najvažnije je da će biti snažna podrška kako se čini od Parlamentarne skupštine i onda će zemlje članice u maju moći da ih prate, na osnovu svih detalja koji su pronađeni, i da prihvate Kosovo. Dobra stvar za Balkan, za Evropu, za Savet Evrope i situacija u kojoj svi dobijaju”, navodi Knaus.