Ko je Ljumir Abdidžiku - britanski đak najmlađi lider DSK

Gazeta Ekspres
Izvor: Gazeta Ekspres

Novi predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku, sa 37 godina postao je najmlađi lider stranke duge tradicije, prenosi Gazeta Ekspres.

Abdidžiku je rođen 22. aprila 1983. godine. Osnovne studije završio je na Univerzitetu u Prištini, a 2006. godine magistrirao je u oblasti fiskalne politike je na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji.

Ekonomiju je doktorirao 2013. godine u Engleskoj, nakon četvorogodišnjeg istraživanja u oblasti utaje poreza preduzeća zemlja u  tranziciji.

Abdidžiku je izvršni direktor Instituta "Rinvest", gde je prvi put angažovan 2005. godine i od tada je radio u nekoliko istraživačkih i razvojnih projekata na Kosovu i u inostranstvu. Tokom karijere redovno je pisao i nedeljne kolumne u dnevnim novinama Koha Ditore.

Od 2017. godine Abdidžiku je član DSK i dva puta zaredom biran je za poslanika u Skupštini Kosova. Tokom parlamentarnog angažmana bio je predsednik parlamentarnog odbora za budžet i finansije.

Abdižiku je postao najmlađi predsednik DSK, a na Izbornoj skupštini dobio je podršku 191 partijskog delegata, dok je zamenik predsednika Ljufti Haziri zaslužio povernje 116 delegata, dok je Besian Mustafa  dobio samo 16 glasova.

Demokratski savez Kosova je osnovan 1989. godine i od tada je imao tri predsednika: Ibrahima Rugovu, Fatmira Sejdiua i Isu Mustafu.