Kodra: Osmani smenila Daku po Kurtijevoj naredbi

Bljerta Deljiu Kodra
Izvor: Kosovo Online

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu Kodra izjavila je danas da je razrešenje predsednice Centralne izborne komisije Valjdete Dake politička akcija predsednice Vjose Osmani po, prema njenim rečima, naredbama premijera Aljbina Kurtija i Pokreta Samoopredeljenje, prenosi RTK2

„Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, danas je sprovela političko naređenje Aljbina Kurtija i Samoopredeljenja za zauzimanje nezavisne ustavne institucije Kosova kao što je Centralna izborna komisija. Ovo je direktan napad na CIK i zauzimanje ove institucije“, rekla je Deljiu Kodra.

Današnja odluka predsednice Vjose Osmani, prema poslanici Deljiu Kodre, predstavlja kršenje Ustava Kosova i flagrantno mešanje u nezavisnu ustavnu instituciju.

„Centralnu izbornu komisiju već duži niz godina ocenjuju svi međunarodni mehanizmi za organizovanje verodostojnih izbora, najboljih u regionu. Danas predsednica Vjosa Osmani, kroz politička naređenja Aljbina Kurtija i Samoopredeljenja dovodi u pitanje kredibilitet ove institucije uoči lokalnih izbora“, rekla je ona.

DPK poziva sve ambasade zemalja Kvinte da hitno reaguju na kršenje nezavisnih ustavnih institucija na Kosovu, u suprotnom, kako je rekla poslanica Deljiu Kodra, njihovo nereagovanje potvrđuje podršku zauzimanja ovih nezavisnih institucija.

Deljiu Kodra je rekla da će Vjosa Osmani od danas biti direktno odgovorna za sprovođenje lokalnih izbora na jesen ove godine.

„Pre nego što je došlo do političke smene gospođe Dake, Pokret Samoopredeljenje se pobrinuo da je prvo individualizuje, počev od slabih napada na sastanke CIK-a od predstavnika Samoopredeljenja, a iz inostranstva linčujući je preko nasilnih aktivista društvene mreže. Ovo najbolje govori o političkom nasilju koje je vlada Aljbina Kurtija počela da vrši preko predsednice Vjose Osmani da bi izvršila akcije protiv nezavisnih institucija“, rekla je Deljiu Kodra.

Dodala je da je scenario zauzimanja Centralne izborne komisije od strane Aljbina Kurtija i Vjose Osmani započeo pre nekoliko nedelja kada, prema njenim rečima, jednostrani predsednik Vjosa Osmani nije odredila imenovanje drugog člana DPK u CIK-u i Koalicije VAKAT sa ciljem da ih zameni predstavnicima vlade.

Gringo
15. Jun 2021.
Presednica drzave ima pravo da imenuje i razresi duznosti ptesed.CIK svi znate da je Dakinim rukovodjenjem na zadnjim izborima pratili veliki skandali sa glasanjima iz dijaspore i glasanja putem poste.Drugo svako je zamenljiv i od kada je ona na celu koliko godina je Taci samo nju forsirao zarad interesa svojih i interesa njegove partije Pdk.I to je politicki radjeno i po njegivom nalogu.Nigde u svet nema kao na Kosovu da Presed. Cik a ima 2 mandata po 7 god.to je katastrofa kao sto je i sve katastrofa na celom Kosovu.