Koha: Tači sada ima dve mogućnosti, vanredni izbori ili novi mandat za Samoopredeljenje

Hašim Tači
Izvor: © Kosovo Online

Kosovski predsednik Hašim Tači ima samo dve mogućnosti pred sobom nakon glasanja o nepoverenju vladi na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem. To su raspisivanje vanrednih izbora ili imenovanje novog mandatara za formiranje vlade, ali njega po Ustavu opet treba da predloži Kurtijevo Samoopredeljenje, kao pobednička stranka na prošlim izborima, tvrdi Koha u današnjem tekstu.

Kako se navodi, u članu 100 Ustava navedeno je da ako se vladi izglasa nepoverenje ona će da se smatra u ostavci, dok član 81 predviđa da predsednik raspušta Skupštinu nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi.

Pošto ovo poslednje predstavlja odredbu koja omogućava šefu države da odluči da li će se ići na nove izbore ili ne, imajući u vidu činjenicu da je na Kosovu uvedena mera zabrane kretanja građana zbog pandemije, pravnici tvrde da je jedina opcija formiranje nove vlade.

Enver Hasani, bivši predsednik Ustavnog suda, kazao je da je u ovom slučaju aktiviran član 95.5 Ustava.

"Ako premijer odstupi ili iz drugih razloga njegovo mesto ostane upražnjeno, vlada pada, a većina u Skupštini daje mandatu novom kandidatu za formiranje vlade", prenosi Koha.

U Prištini se prethodnih dana već govorilo o tome da se očekuje tehnička vlada ali da u njoj neće biti Samoopredeljenja.