Koha: U rukama Tačija ime novog premijera

Vlada Kosova
Izvor: lajmi.net

U rukama predsednika Kosova Hašima Tačija je epilog situacije nastale nakon svrgavanja vlade koju je vodio Aljbin Kurti a prema tumačenju stručnjaka Tači ima nekoliko mogućnosti ispred sebe, javlja Koha.

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da bi predsednik trebalo da traži novo ime od Pokreta Samoopredeljenje.

Prema njegovim rečima, ako Samoopredeljenje to odbaci onda prelazi na druge stranke.

Sa druge strane, prema Artonu Demhasaju na Samoopredeljenju je da odugovlači sa predlogom za novog mandatara i na taj način, nakon izvesnog vremena primora predsednika Kosova da raspiše nove izbore.

Uprkos glasanju o obaranju vlade, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa najavio je da neće povući ministre iz kabineta.

“U vreme kada se suočavamo sa pandemijom Covid-19,  predsednik DSK neće jednostrano povući ministre i zamenike ministara DSK sa njihovih dužnosti u vladi u ostavci. Pošto je koalicija PS-DSK pala sinoć izglasavanjem nepoverenja sa preko dve trećine poslanika, ostaje u volji sadašnjeg premijera, gospodina Kurtija, da nastavi rad sa njima (ministrima) tokom ove vanredne situacije dok ne bude izabrana sledeća vlada ili da preduzme druge radnje kao u slučaju Avdulaha Hotija koga je razrešio sa mesta prvog zamenika predsednika vlade sinoć pre ponoći”, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Nastavak rada potvrdio je na svojoj objavi na Fejsbuku i odlazeći premijer Aljbin Kurti.

“Svrha izglasavanja nepoverenja nije bila obaranje kosovske vlade, već njeno slabljenje. U međuvremenu, smisao nepoverenja bila je poruka ambasadora Grenela: Na Kosovu postoji preko 80 poslanika koji su spremni da rizikuju živote građana samo da bi se sprovela predsednička razmena. Nastavićemo kao aktuelna vlada. Mi smo vlada sa dužnostima, a ne prisilna vlada. Pre svega, moramo se zajedno boriti protiv pandemije Covid-19. Iznad svega, budimo uz ljude, Kosovo je naš dom”, poručio je Kurti.

Rušenje Kurtijeve vlade inicirao je partner Samoopredeljenja, DSK.

Predlog za nepoverenje podržali su 82 poslanika, a protiv su glasala 32 a jedan poslanik bio je uzdržan.