Koha: Viola fon Kramon objasnila zašto Kosovo ne može brzo u EU

Viola fon Kramon
Izvor: Print Screen

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, u okviru četvorodnevne posete Kosovu, rekla je da su rezultati i napredak u dijalogu preduslov za napredak Kosova ka Evropskoj uniji i da nema brzog puta za članstvo uprkos opasnosti zbog krize u Ukrajini, prenosi Koha

Prištinski dnevnik ističe da je Fon Kramon zahtevala da se građanima zemalja Zapadnog Balkana ne raspiruju nade koje će rezultirati razočaranjem i dodala da nema brzog puta za članstvo, uprkos opasnosti na evropskom kontinentu kao rezultat rata koji je Rusija započela u Ukrajini.

"Kada je Zapadni Balkan u pitanju, ne vidim da postoji brza procedura za bilo koga. Ostaje nam da se borimo za vas u smislu liberalizacije viznog režima. Ovo je prvi korak. Onda treba da imamo uspešan dijalog, a to je sledeći korak i tada možemo da trasiramo normalan put evropskih integracija. Ne vidim da postoji većina, možda grešim, možda loše računam“, navela je ona.

Zamolila je sve na Kosovu kao i u šest ostalih zemalja Zapadnog Balkana da ne podižu očekivanja svog stanovništva, jer će na kraju oni to morati da objašnjavaju. 

“Mislim da bi bilo pošteno reći da svakako imamo interes da što pre uključimo zemlje Zapadnog Balkana i da svi treba da rade na reformskoj agendi“, rekla je Fon Kramon.

Što se tiče članstva u Savetu Evrope, Fon Kramon je rekla da sada kada je "Rusija suspendovana, dobra prilika da Kosovo dokaže da je ispunilo uslove. Međutim, prema njenim rečima, trebalo bi uložiti diplomatske napore sa državama članicama ove institucije kako bi se podržalo članstvo".

"Postoji dobra prilika da pokažemo da je Kosovo ispunilo sve glavne kriterijume da postane članica Saveta Evrope. A pošto je jedan od glavnih protivnika suspendovan, mislim da možemo naći, nadam se, većinu za ovaj napor, za ovu aplikaciju”, rekla je ona.