Koli: Indija i Srbija dve najbrže rastuće ekonomije

Sandživ Koli
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ambasador Indije, jedne od pet zemalja, zlatnih osnivača Pokreta nesvrstanih, Sandživ Koli izrazio je danas veliko zadovoljstvo time što se upravo u Beogradu obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta i naglasio da će to biti prilika da predstavnici više od 100 delegacija pošalju poruku solidarnosti, ali i da se razgovara o produbjivanju ekonomske saradnje, što je pravi trenutak za Srbiju i Indiju kao dve najbrže rastuće ekonomije u svetu.

"Budućnost nam je sjajna i ako svi budemo radili zajedno tada će i budućnost Pokret nesvrstanih biti sjajna", rekao je ambasador za Tanjug i izrazio zadovoljstvo saradnjom Indije i Srbije kao i nivom i učestalošću kontakata zvaničnika dveju zemalja u poslednjih pet godina, uz ocenu da treba maksimalno iskoristiti povoljan trenutak u kojem su obe zemlje dve najbrže rastuće ekonomije u svetu.

U tom svetlu naglasio je da skup u Beogradu vidi, ne samo kao priliku da se pošalje poruka solidarnosti, nade, posebno za mlađe generacije, da smo svi spremni da se suočimo sa izazovima, već i za povezivanje biznis zajednice.

“Važno je da se se lideri sastaju i sa biznis zajednicom. U tom smislu vidim dodatni značaj skupa u Beogradu. Indija i Srbija su dve najbrže rastuće ekonomije u svetu, to je momenat koji treba da iskoristimo i da ga pretvorimo u dobrobit za obe strane”, rekao je ambasador Koli.

Uprvo zato je, kako kaže, važno da se biznis zajendnice Indije i Srbije bolje upoznaju, da saznaju mogućnosti i potencijale ulaganja na obe strane, da imaju obrazovane i strucne kadrove i da zajedno mogu mnogo toga da uradimo.

Prema rečima ambasadora, cilj je da se nivo odnosa zadrži, kao i veze dveju zemalja za koje može da se kaže da su kao porodične.

Podsetio je da je u Indiji pre desetak dana bio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković da se sastao sa visokim zvaničnicima i liderima u sektoru i idustrije, kao i da su se u poslednjih nekoliko dana naši šefovi diplomatija sastali više puta, na različitim skupovima od kojih je poslednjih bio u Njujorku.

Ambasador je naglasio da je Indija kao zemlja koja je jedan od osnivača Pokreta srećna da se nađe ovde u Beogradu na skupu u čas njegovog osnivanja, kao i da Pokret iz godine u godinu jača, da je relevantan, da se broj članica povećava, ali i izazov,i imajući u vidu rastućih terorizam, klimatske promene, pandemiju ...

Koli je naveo da upravo svi ti izazovi koji ne poznaju granice, a neki od njih su zajednički, govore da je neophodno da se svi kordiniraju i rade zajedno, što je u pravo i potreba sažeta u platformi Pokreta nesvrstanih.

“Počeli smo 1961. godine kada smo imali jasnu blokovsku podeljenost, svet se od tada promenio, ... mnoge zemlje kao sto su osnivači Pokreta, Indija i Srbija su se promenile, imamo veće poštovanje u svetu nego što smo jedno vreme imali, neke članice bolje su pozicionirane, njihov glas postao je snažniji”, podsetio je ambasador Kol.

On je naglasio da je Indija uvek verovala da je svet jedna velika porodica, da je potrebno da se svi borimo za opšte dobro, jednakost ... za jačanje multilateralizma, slobodu odlučivanja, pravo glasa.

Naglašava da Pokret treba da bude i jači, da je da treba da reflektuje stvarnost današnjice - dinamičnog društva u kojem živimo, u kojem neke zemlje napreduju, za razliku od drugih koje čak i propadaju.

“Za Pokret nesvrstanih sve zemlje su jednake, svaka zemlja je bitna, bila ona mala ili velika, svaka zemlja članica i lider ima svoju ulogu i treba da se posveti njegovom jačanju”, rekao je on.

Ambasador je prokomentarisao i, kako je ocenio, jake ekonomske i političke veze dveju zemalja i postojanje mnogih istorijskih i kulturnih veza, ali je naglasio i potrebu da se radi na jacanju međusobnih veza između ljudi.

Svaki aspekt saradnje je vazan, kao i investicije, rekao je Koli i dodao da je u Indiji, sećanje na vreme kada su bili jedan od glavnih osnivača Pokreta, urezana u sećanja i srca Indijaca, te da će upravo iz tog razloga delegacija koja stiže u Beograd biti na visokom nivou - biće to specijalni izaslanik premijera - državna ministarka za spoljne poslove Meenakshi Lekhi.