Sutrašnjoj vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024" prisustvovaće i komandant Kfora

Ozkan Ulutaš
Izvor: Kosovo Online

Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, sutrašnjoj vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024" na poligonu na Pešteru, prisustvovaće komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš, najavljeno je iz te Nato Misije.

"'Vihor 2024' je godišnja vežba koju sprovodi Vojska Srbije. Najavile su je vlasti Srbije, a Kfor je obavešten o svojim pripremama", navodi se u saopštenju.

Portparol Kfora pukovnik Salvatore Maskoli rekao je da prisustvo general-majora Ulutaša vežbi "Vihor 2024" odražava delotvoran odnos koji se godinama razvija između Kfora i Vojske Srbije, uključujući redovne kontakte rukovodstva Kfora i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i kroz zapažanja Kfora na prošlim vežbama srpske armije.

"Posvećenost Kfora regionalnoj stabilnosti je nepokolebljiva", poručio je Maskoli.

Kfor, dodaje se u saopštenju, nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

Ukazuje se da je Kfor treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (Euleks), sa kojima deluje u bliskoj saradnji.

Kfor takođe nastavlja da prati sva relevantna bezbednosna dešavanja koja mogu uticati na trajnu bezbednost na Kosovu i regionalnu stabilnost, i održava vidljivu, fleksibilnu i prilagodljivu prisutnost na terenu kako bi se bavio svim nepredviđenim situacijama, u skladu sa svojim mandatom UN-a.