Komisija Predstavničkog doma za 6. januar preporučila podizanje optužnice protiv Trampa

Donald Tramp
Izvor: Klan Kosova

Komisija Predstavničkog doma koja je istraživala upad u Kongres 6. januara 2021. godine, jednoglasno je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe podizanje optužnice protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Komisija je navela četiri krivična dela za koja smatraju da predstavljaju osnov za podizanje optužnice - a to su opstrukcija zvaničnog postupka, zavera protiv SAD, iznošenje lažnih izjava, i podsticanje i podržavanje pobune.

Komisija, u kojoj je sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, takođe je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe da pokrene postupak protiv jednog od Trampovih pravnih savetnika, Džona Istmana.

Istman je radio za Trampa i lobirao kod potpredsednika Majka Pensa da blokira potvrdu rezultata predsedničkih izbora 2020. Napisao je memorandum na dve strane u kome tvrdi da Pens može da poništi rezultate predsedničkih izbora tokom potvrde rezultata u Kongresu 6. januara. Takođe je održao vatreni govor na mitingu Trampovih pristalica "Zaustavimo krađu" pre napada na Kapitol, i iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Dok je preporuka o podizanju optužnice pretežno simbolična, jer je na Sekretarijatu za pravosuđe odluka da li će podići optužnicu protiv Trampa ili ne, ona predstavlja snažan stav komisije i doprinosi političkom pritisku na sekretarijata za pravosuđe Merika Garlanda i specijalnog tužioca Džeka Smita, koji sprovodi istragu o događajima 6. januara i Trampovoj ulozi u njima.

"Ako želimo da preživimo, kao nacija zakona i demokratije, ovo nikada više ne sme da se dogodi", izjavio je kongresmen Beni Tompson, predsesdavajući Komisije, na početku sastanka.

Tramp je već pokrenuo kampanju za republikansku predsedničku nominaciju kako bi ponovo ušao u trku za Belu kuću 2024.