Tramp objavio svoju treću kandidaturu za predsednika SAD

Donald Tramp
Izvor: Klan Kosova

Bivši predsednik SAD Donald Tramp objavio je svoju kandidaturu na predsedničkim izborima koji će se u toj zemlji održati 2024. godine. Odluku da ulazi u predsedničku trku Tramp je svojim pristalicama saopštio na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi pred televizijskim kamerama, prenosi Juronjuz Srbija.

"Mi smo nacija u opadanju. Za milione Amerikanaca, protekle dve godine pod Džoom Bajdenom bile su vreme bola, teškoća, anksioznosti i očaja", rekao je Tramp, prenosi Si-En-En.

Tramp je dodao da objavljuje svoju treću kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država da bi "Ameriku ponovo učinio velikom i slavnom".

Neposredno pre govora, podneo je dokumentaciju Saveznoj izbornoj komisiji kojom je zvanično proglasio svoju predsedničku kandidaturu i otvorio račun za prikupljanje sredstava.

Dodao je da to neće biti samo njegova kampanja, već svih republikanaca. Ukoliko pobedi, Tramp će postati drugi predsednik SAD kome je to pošlo za rukom na dva neuzastopna izbora.

Trampov govor je trajao više od sat vremena i dotakao se mnogih tema poput bezbednosti granica, energetske nezavisnosti i kriminala, ali i aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

Njegova supruga Melanija Tramp pridružila mu se na bini na kraju govora, ali je bilo prisutno manje članova porodice nego na nekim od njegovih prošlih događaja.

Ćerka Donalda Trampa, Ivanka Tramp izdala je saopštenje u kojem je navela da neće biti deo očeve kampanje 2024.

"Mnogo volim svog oca. Ovog puta biram da dam prednost svojoj maloj deci i privatnom životu koji stvaramo kao porodica. Ne planiram da se bavim politikom. Iako ću uvek voleti i podržavati svog oca, ubuduće ću to činiti van političke arene", rekla je Ivanka Trampa.

Dok je njen otac bio u Beloj kući, i Ivanka i njen suprug Džared Kušner su bili viši savetnici. Kušner je posebno igrao veliku ulogu u politici administracije, uključujući uvođenje novog mirovnog plana za Bliski istok.

Aktuelni američki predsednik Džo Bajden nije želeo da komentariše Trampovu kandidaturu, ali je na Tviteru objavio snimak posvećen Trampu u kojem se navodi da je bivši predsednik izneverio Ameriku.