KOmpilacija nedelje 12

KOmpilacija nedelje 12
Izvor: Kosovo Online

Sabiranje pred glasanje, sabiranje posle popisa i presabiranje u novčaniku posle najnovijih akcija Prištine. Svako ima svoju računicu. Na kraju sedmice, pokazuje ovonedeljna kompilacija, uglavnom smo tamo gde smo bili i pre.

Nije bila nedelja za postizanje istorijskih rezultata, ali jeste trenutak da se neki saberu. Recimo, videli smo presek jednogodišnjeg rada gradonačelnika na severu. Bilo je teško pronači nekoga ko se seća važnog poduhvata.

"Ja ne znam da su sijalicu zamenili“, kaže meštanin Leposavića i dodaje da "sigurno lopatu betona nisu donelli, ništa izgradili nisu".

To, ipak, nije razlog, da na tim pozicijama ne ostanu do kraja mandata, veruju politički analitičari. Među njima je i Nadžmedin Spahiu. Kaže da gradonačelnici nisu mnogo grešili, jer ništa nisu ni radili. 

"Oni, pošto nisu ništa radili, ostali su možda najbolji gradonačelnici na Kosovu“, kaže Spahiu.

Ako je cilj bio lov na novac i banke, svi će se složiti da je ispunjen. Svedočili smo posvećenoj poteri do poslednjeg dinara. I posle ovonedeljne akcije, kad se sve sabere, nema ih više. Taj  završni čin ofirao je i neke druge namere, smatra docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

"Vidimo da su sve dosadašnje  runde dijaloga bile zapravo paravan za unapred smišljenu akciju Prištine. Za proterivanje dinara i maksimalno otežavanje života Srbima na Kosovu“, objašnjava Surlić.

Višemesečna akcija pripreme za usvajanje Rezolucije o Srebrenici završena je ove nedelje. Pobedu su, osim žrtava, proglasili svi. 

Još pre izglasavanja direktor Centra Simon Vizental, Efraim Zurof upozorio je: 

 „Verujte mi, na ovaj način, ovakvom relativizacijom, pojam genocida će potpuno izgubiti snagu, biće besmislen“, rekao je Zurof. 

Na smisao teksta rezolocije probali su da ukažu svi  učesnici u višesatnoj raspravi. U danima koji predstoje sabiraće se: ko je bio za, koliko ih je protiv i zašto je važno ćutanje uzdržanih.

"Brojevi su vrlo važni. Jer to je zapravo jedna vrsta rvanja između zapada i da ih tako nazovem suverenističkih zemalja“, kaže sociolog Vladimir Vuletić.

Bez rvanja, ali uz produžetke i pretnje kaznama završen je i popis na Kosovu.

 Hazbije Ćerići iz Agenciije za statistiku ne misli da će bojkot dobrog dela stanovništva uticati na opštu, veoma visoku ocenu koju je, kaže, organizacija popisa zaslužila. 

"Imali smo“, kaže Ćerići, "male izazove, minorne. I lako smo ih rešili“.

Koliko je minoran bio izazov i koga će koštati, saznaćemo za nekoliko meseci. Kada se saberemo.