Kongresmen Tarner: Ukazao sam Osmani da ZSO mora da se osnuje

Majk Tarner
Izvor: Print Screen/RTS

Američki kongresmen Majk Tarner kaže da bi administracija predsednika američkog Bajdena trebalo da posveti više pažnje nerešenim pitanjima na Balkanu, prenosi Demokracija.

Tarner je naveo da je potrebna veća posvećenost Sjedinjenih Država za ublažavanje tenzija između Kosova i Srbije, kako bi se izbegla destabilizacija još jednog regiona u Evropi dok traje ruska agresija u Ukrajin.

„Želimo da budemo sigurni da dok se ruska agresija i brutalnost u Ukrajini nastavljaju, nemamo još jedan region u Evropi koji destabilizuje ili ulazi u nerešivi sukob", kazao je on.

Tarner je rekao da je u susretu sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani jasno ukazao na potrebu osnivanja ZSO kao obaveze koja je proistekla iz evropskog dijaloga i koja uživa podršku Sjedinjenih Država.

„Ovo je obaveza koja je preuzeta i premijer to mora da sprovede“, kaže Tarner.

Tarner kaže da su za pronalaženje rešenja potrebni aktivni diplomatski napori i podrška.

„Mislim da je ovo trenutak da administracija predsednika Bajdena pojača napore Stejt departmenta, iako naše ambasade intenzivno rade na ovom pitanju. Mislim da na diplomatski način može više da se uradi”, rekao je on.

Tarner dodaje da Zapad mora jasno da stavi do znanja liderima regiona Balkana da je njihov kredibilitet doveden u pitanje ako ne sprovedu obaveze na koje su pristali.

„Mislim da Sjedinjene Države treba jasno da stave do znanja da ovo nije samo bilateralno pitanje između Kosova i Srbije, već je sprovođenje dogovorenih obaveza multilateralno pitanje između EU, Sjedinjenih Država i Kosova – Evropske unije, SAD. – i Srbija“, kaže Tarner.