Konjikovac: Na Paštriku smo branili i odbranili svoju kuću, otadžbinu i slobodu

Beograd_240521_Stojan Konjikovac
Izvor: Kosovo Online

Penzionisani brigadni general Vojske Srbije Stojan Konjikovac, jedan od starešina 549. motorizovane brigade, kaže povodom 25 godina od početke bitke na Paštriku, da je to bila jedna od najvećih bitaka u odbrani Srbije tokom Nato agresije 1999. godine u kojoj su pripadnici ove jedinice “branili i odbranili svoju kuću, otadžbinu i slobodu”.

“Bitka na Paštriku je pokazala odlučnost i herojstvo pripadnika brigade. Odlučnost da brane i odbrane svoju otadžbinu. Postoje vrednosti, a to nam govori i Kosovski zavet za koje se čovek, ako dođe do tog momenta, treba i svesno žrtvovati. To je otadžbina i to je sloboda. Mi smo branili svoju kuću, svoju otadžbinu, branili smo svoju slobodu i odbranili je”, rekao je Konjikovac za Kosovo onlajn.

On je ocenio da je bitka na Paštriku jedan od onih događaja iz 1999. godine koji su odlučili tok rata.

“Šta bi se desilo da nismo odbranili Srbiju? Bila bi totalna kapitulacija, bezuslovno izvršavanje svih postavljenih ultimatuma i uslova od strane agresora. Ovako, bitka na Paštriku je stvorila preduslove vojnom i političkom rukovodstvu da mogu započeti Kumanovski sporazum i potpisati ga, a što je kasnije u UN pretočeno u Rezoluciju 1244. A koliko je ta rezolucija bitna vidimo iz svakodnevno života, jer je ona jedina kopča u kome se kaže da je Kosovo pod protektoratom UN, ali i dalje u sastavu Republike Srbije. I zato i jesmo izloženi ovolikim pritiscima sa svih strana”, naglasio je Konjikovac.

On je dodao da je bitka na Paštriku ujedno bila i jedna od najvećih bitaka koje su vođene tokom 1999. godine.

“Sa neprijateljske strane, u koncentrisanom prostoru: Kuks - Puka - Tropoja bilo je oko 30.000 neprijateljskih vojnika: što Druga pešadijska divizija OSA, pripadnici OVK, strani plaćenici, Nato instruktori... U okviru Natoa iz Nemačke je prebačena Operativna grupa ‘Jastreb’, sa oko 5.000 pripadnika koja je u svom sastavu imala i 24 helikoptera ‘Apač’. Iz SAD je došla ‘Atlanska brigada’, Albanaca državljana Amerike koja je učestvovala u tim borbenim dejstvima. Sa druge strane je bila samo naša brigada”, naveo je Konjikovac.

Objasnio je da jsu na taktičkom pravcu preko planine Paštrik napad 26. maja započele snage koje su brojale između 5.000 i 6.000 pripadnika, a da su im se u prvom naletu suprostavilo oko 400 vojnika i starešina 549. motorizovane brigade.

“Uspeli su da zaustave taj prvi nalet, a nakon dolaska starešina na Istureno komandno mesto taj broj smo povećali na 1.000. Do jutarnjih sati, stabilizovali smo stanje na borbenim položajima i do kraja borbe su tu položaji i ostali, na samoj državnoj granici”, objasnio je Konjikovac.

Ističe da su borbe na Paštriku obeležila i 24 strategijska bombardovanja položaja Vojske Jugoslavije.

Podseća da su prvi put posle Drugog svetskog rata u Evropi i prvi put posle Vijetnamskog rata, SAD upotrebile strategijske bombardere B-52 koji leteći u paru imaju mogućnost da u jednom naletu ispuste ukupno 110 tona bombi.

“Prostor površine 200x800 metara se tokom tog dejstva sravni sa zemljom. Ipak, pravilnim komandovanjem sačuvali smo ljude jer samo dva puta su jednim delom uspeli zakačiti delove naših jedinica”, navodi general.

Rat na Kosovu obeležila je i parola “Nema nazad, iza je Srbija”. General Konjikovac je direktan svedok na koji način je nastala.

Ističe da je ta rečenica sinonim bitke na Paštriku.

“Komandovao sam na Isturenom komandnom mestu na samoj državnoj granici i objedinjavao sve snage u odbrani ovog dela Srbije. Jedan od komandira, vodnik Boševski pozvao me je radio vezom i zatražio da se povuče na rezervni položaj jer je bio izložen jakoj artiljerijskoj i minobacačkoj vatri i unakrsnoj streljačkoj vatri. Ratni komandant herojske, Prizrenske brigade, tada pukovnik Božidar Delić uključio se u vezu i izdao naredbu: ‘Nema nazad Boševski, iza je Srbija. Dobićete vatrenu podršku i ostanite na vašim položajima’. Tako se i desilo. Dobio je podršku, sačuvali smo položaje i nije bilo pomeranje. To je na neki način možda i vizionarska rečenica, jer da smo odobrili jednom komandiru, možda bi i drugi čuo i tražio i ko zna kako bi pod okriljem jednog teškog trenutka ceo tok na samoj granici bio”, objašnjava Konjikovac.

Bitka na Paštriku trajala je od 26. maja do 14. juna 1999. godine.

General Konjikovac, koji je kasnije bio i osnivač Udruženja “Herojska 549. motorizovana brigada Car Dušan Silni” - NVO, kaže da je ključan zadatak ove NVO da se ne zaboravi iskazano junaštvo, a posebno onih koji su tada poginuli.

“Brigada je bila dorasla istorijskom trenutku u kome se našla. Najveći heroji ove bitke bili su vojnici na odsluženju vojnog roka, a najbolji među nama su oni koji su dali život u odbrani svoje otadžbine i zaslužuju i sada i kada nas ne bude da budu uvaženi i poštovani i daju primer mlađim generacijama kako se u kritičnim trenucima treba braniti svoja otadžbina”, naglašava Konjikovac.

Tokom bitke na Paštriku ova brigade je imala 26 poginulih i 126 ranjenih.