Konjufca: Region i Evropa u kritičnom periodu za mir i bezbednost

Gljauk Konjufca
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca ocenio je da se region i Evropa nalaze u važnom i kritičnom periodu za mir i bezbednost, prenosi Teve 1.

On je rekao da su za to potrebna regionalna saradnja i savezi demokratskih zemalja, s obzirom da se, kako kaže, povećava saradnja nedemokratskih zemalja.

"Nalazimo se u važnom i kritičnom periodu za mir i bezbednost u regionu kada uzmemo u obzir veoma izazovnu realnost u kojoj se nalazi naš region i Evropa uopšte“, rekao je Konjfuca, na konferenciji Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbednost i evroatlantske integracije koju je organizovala Fondacija Fridrih Ebert.

Konjufca je istakao da bi "bez funkcionisanja transatlantika bilo teško osloboditi Kosovo" i dodao da je proglašenje nezavisnosti bio "koordinisan transatlantski proces".

Predsednik Skupštine govorio je i o značaju diplomatije, posebno u vremenima krize. On je ocenio da ratovi ne pobeđuju diplomatiju i da ona i dalje ostaje važna. 

"Parlamentarna diplomatija je nesumnjivo važna, ona je komplementaran oblik konvencionalne vladine diplomatije i jedan je od najmoćnijih alata za izgradnju bilateralnih odnosa i održive saradnje. Ovaj period je dokazao rast parlamentarne saradnje za zemlje regiona, što bliže jedna drugoj, s obzirom na to da su savezi između nedemokratskih zemalja sve veći“, rekao je Konjufca.

Na ovoj konferenciji će učestvovati i premijer Kosova Aljbin Kurti, ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, kao i neki od akreditovanih ambasadora na Kosovu.