Konjufca sa Hakerupom: Potrebno da Skupština odobri sporazum sa Danskom o korišćenju zatvorskih ćelija

Gljauk Konjufca i Nik Hekerup
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca primio je danas danskog ministra pravde Nika Hakerupa, a na sastanku je istaknuta potreba da se u Skupštini ratifikuje sporazum o korišćenju zatvorskih ćelija na Kosovu za danske pritvorenike, prenosi Ekonomija onlajn.

Ovaj sporazum se smatra kamenom temeljcem za buduću saradnju Kosova i Danske. Potpisan je prošlog decembra i prema njemu Danska će deset godina iznajmljivati ćelije u zatvoru u Gnjilanu za smeštaj svojih 300 zatvorenika.

Kao kompenzaciju Kosovo treba da dobije 210 miliona evra, a taj novac, kako je najavljeno u decembru, biće namenjen kapitalnim investicijama, posebno za obnovljivu energiju.

Konjufca je izrazio zahvalnost na podršci koju je Kraljevina Danska "dala za oslobođenje, razvoj, izgradnju države i proces evropskih integracija Kosova". Naveo je da su Kosovo i Danska izgradili veoma dobre partnerske odnose i izrazio uverenje da će se podrška Danske nastaviti i ubuduće.

Ministar Hekerup je potvrdio posvećenost Danske podršci Kosovu u različitim oblastima razvoja, kao i na evropskom putu i ​​članstvu u međunarodnim organizacijama.