Kopli: U zamenu za deo Kosova Srbiji treba ponuditi Trumanov predlog - izlaz na more

Direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli izjavio je da kada bi se Srbiji vratio onaj deo Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsednik Truman i zahtevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije.

E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, verovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovdje na Balkanu, kazao je Kopli gostujući u Dnevniku 2 BN TV.

Komentarišući sitauciju na Kosovu, direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu kaže da u ovom trenutku lideri na Kosovu su shvatili činjenicu da jednostavnoo ne mogu da naprave državu Kosovo da zavisi sama od sebe, tako da i njima ''cure opcije'' vrlo brzo.

"Videli smo svi nedavno da je premijer podneo ostavku, kako bi se odazvao pozivu Suda u Hagu zbog ratnih zločina. Problemi se, kada je samo Kosovo u pitanju, neće tako lako i samo rešiti. Međunarodna priznanja Kosova od strane država širom sveta su praktično iznuđena pritiskom i uticajem SAD-a, posebno pod Klintonovom administracijom, pa i onim poslije njega"

Sada smo došli u fazu, kaže Kopli, da države povlače priznanja.

Naveo je da je dosta vremena proveo ovde tokom 90-ih godina, prateći razvoj situacije dok je rat trajao, a pratio je i  situaciju na Kosovu.

"Da se razumemo, Kosovo se više neće vratiti pod okrilje Srbije, kao što je to nekad bilo. Naš kolega Darko Trifunović je izneo nedavno plan zamene ili razmene teritorija, u zamenu za priznanje i to je po meni veoma razumno. Albansko stanovništvo i OVK su oduvjek imali želju da se ujedine sa Albanijom. To je vrlo moguće i moglo bi da bude priznato od strane međunarodne zajednice. Opet, kada bi se Srbiji vratio onaj deo KiM, gde je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsjednik Truman i zahtevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije. E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, vjerovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovdje na Balkanu", kazao je Kopli.

Prema njegovim riječima, SAD to moraju da urade, neophodna im je baš ova prilika, isto kao i Srbiji i Albaniji.

Ono što Srbija želi i treba da bude, to je jedan moćan most između istoka i zapada. Po meni, to je velika prilika za Srbiju da postane pravo raskršće Balkana. Srbija i Srbi moraju da imaju veliku, pravu, dugotrajnu strategiju, što u ovom trenutku nema. Ne vjerujem i ne mora da znači da Srbija treba da vidi sebe u EU ili da ima bliske odnose sa NATO-om. Srpska uloga treba da bude takva da Srbija bude Srbija. Srbi u ovom trenutku, ponovo moraju da veruju sami u sebe, jer koliko sam ja upoznao Srbe, oni su vrlo jedinstveni, koji kad su ujedinjeni mogu da učine velike stvari, ali samo izaberu li pravi put. Uzmite primjer Nikole Tesle i on je samo jedan od na hiljade primjera svjetski priznatih ljudi. Srbima upravo to treba, neko ko će da bude i srpski I svjetski", kazao je Kopli u Dnevniku 2 BN TV.

Goran
10. Septembar 2019.
Oprostite, u pitanju je predsednik Willson, a ne Truman. Te 1919 Truman je bio demobilisani artiljerijski kapetan US Army i van politickog zivota.
рашинац св
10. Septembar 2019.
ко зна историју ,зна да је скадар био вековима престоница србска,тако да опет дамо своје за своје није мудра одлука.разумемо ми заговорнике,не желе да им "пројекат" пропадне.уосталом јевреји су "чекали" много хиљада година до повратка на своје ...
Neče da desi to nikad ! Srbi neče moči nikad na more preko
11. Septembar 2019.
Srbi neče moči nikad na more preko Kosova uli Albanije ! To zaboravite za uvjek ( samo kao turisti možda ? ) !
GJata
12. Septembar 2019.
Gospodin Kopli sve moze da bude realno i dobro ono sto si rekao, ali malo je suvise kasno, posto veçina serba po poreklom albanci i mogli smo da budem e zivimo zajedno ili blizo. To moze da se desi samo ako serbi priznaju sve zloçine sto su tiçu prema albancima od 1830 do 2000 godine gospodine. Nije sramota ako su jedan narod priznaju pogresku politiku sto su vodili prema svog komsiju kao serbi. Ovo sto kazem ja radili su nemci koji su priznali i sudili hitlerov politiku i budalavstinu koji su radili nemci. isto treba da çini i serbi, da priznaju Kosovu, da priznaju sve zloçine sto su radili, da plati sve stetu sto su çinili prema albancima e takodale. Serbski intelketualci jedno treba da znaju da treba da digne glas prema sovenistiçku politiku serbije prema kosovu i albancima gospodine Kopile.
Radoš KG
07. Mart 2020.
Če moči če moči