Koreši: Daću sve od sebe da pomognem Kosovu da se pridruži Savetu Evrope

Dastid Koreši
Izvor: Telegrafi.com

Ambasador i stalni predstavnik Albanije pri Savetu Evrope Dastid Koreši kaže da će učiniti sve što je potrebno da podrži članstvo Kosova u toj organizaciji i najavio da će se 31. maja sastati biro Komiteta ministara koji, kako je rekao, utvrđuje nacrt dnevnog reda Komiteta ministara, prenosi Telegrafi.

"I u ovom trenutku biće komunicirano sa Irskom kao predsedavajućom Komiteta ministara, kao i sa Sekretarijatom Saveta Evrope da se odluči o datumu kada će se razmatrati zahtev Kosova", rekao je Koreši. 

Prema njegovim rečima, ne postoji pisano pravilo o tome kada se zahtev za prijem u Savet Evrope, koji je Kosovo podnelo 12. maja, tačno može uvrstiti u dnevni red rasprave, budući da je priprema nacrta dnevnog reda sednica Komiteta ministara nadležnost Biroa koji procenjuje redosled pitanja i redosled razmatranja. 

On je, međutum, naveo da se sa sigurnošću može reći da je proces već počeo i nastaviće se kroz sve neophodne instance u okviru Saveta Evrope do njegovog finalizovanja članstvom Kosova u Savetu Evrope. 

Koreši je rekao da je misija Albanije u Savetu Evrope u potpunosti posvećena podršci prijema Kosova u tu organizaciju, ali i naveo da podršku treba da pruže i druge zemlje članice Saveta Evrope.

Navodeći bezuslovnu podršku Albanija svim inicijativama Kosova u međunarodnoj arena, Koreši kaže inicijativa Kosova za pokretanje procedure za članstvo u Savetu Evrope definitivno nije izuzetak. 

"Takođe, čvrsto verujemo da ova podrška ne treba da dolazi samo iz Albanije, već iz svih zemalja članica ove organizacije, bilo da su priznale ili nisu priznale Kosovo. Naša misija u Strazburu je u potpunosti posvećena podršci ovom procesu i ja ću učiniti sve što je potrebno", rekao je Koreši. 

On je naveo i nekoliko razloga zbog kojih je članstvo Kosova u Savetu Evrope važno.

"Ovo članstvo će dati značajan doprinos konsolidaciji demokratije, vladavine prava i ljudskih prava na Kosovu. Uprkos činjenici da je Kosovo u poslednje vreme pojačalo saradnju sa ovom organizacijom, ova saradnja je i dalje krnja, jer su građani Kosova uskraćeni za dragocene usluge Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Koreši.

Naveo je kao primer i nemogućnost studenata na Kosovu da imaju diplome koje su priznate u celoj Evropi, po Bolonjskom sistemu, s obzirom na to da Kosovo nije članica Kulturne konvencije Saveta Evrope, a da bi to postalo, mora biti član Saveta Evrope. 

"Ovo su samo dva primera, od mnogih drugih, veoma važnih zašto je članstvo Republike Kosovo u Savetu Evrope proces koji direktno služi građanima, a ne politici", naglasio je Koreši.