Osmani od Đukanovića traži pomoć za prijem Kosova u Savet Evrope

Milo Đukanović i Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je podršku Crne Gore za prijem Kosova u Savet Evrope na sastanku sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

"Iznad svega Kosovo i Crna Gora dele zajedničku i jasnu viziju naše evroatlanske budućnost. Zato sam sa predsednikom Đukanovićem dogovorila da produbimo saradnju kako bismo Kosovu obezbedili konsolidaciju. Zatražila sam podršku Crne Gore u učlanjenju Saveta Evrope i drugim organizacijama", izjavila je Osmani na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Đukanovićem.

Dodala je da kosovski narod ceni doprinos Mila Đukanovića po pitanju priznanja kosovske nezavisnosti i njegovu posvećenost zajedničkom radu u borbi protiv "zlonamernih uticaja u regionu".

"Ova poseta ne samo da je istorijska, već se odigrava u veoma bitnom trenutku. Kao dve demokratske države bitno je da stojimo rame uz rame pred ruskom agresijom", istakla je Osmani.

Osmanijeva je dodala da predsednik Đukanović ne samo da je  dokazao da je bitan saveznik Kosovu, već je i posvećen prijatelj kosovskog naroda.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da su odnosi između Crne Gore i Kosova uzorni, kao i da su to odnosi otvorenosti i prijateljstva. Ti odnosi su zasnovani na identičnim strateškim ciljevima Kosova i Crne Gore, a to je usvajanje evropskog sistema vrednosti. On je dodao da sa velikom pažnjom prate političku situaciju na Kosovu.

"Crna Gora je već članica NATO i znam da Kosovo teži ka tom ciljom, i jedni i drugi težimo ka EU", naveo je Đukanović.

Dodao je i da je važno nastaviti dijalog između Beograda i Prištine.

"Crna Gora je pokazala istrajnost pa i umeće da političkim putem rešava sva otvorena pitanja sa susedima. Podržavamo politički dijalog koji postoji između  Prištine i Beograda, i verujemo da jedino politički dijalog može dovesti do sveobuhvatog i pravnoobavezujućeg sporazuma koji će obezbediti da se Kosovo razvija na temeljima multietničke demokratije i da odnosi između Kosva i Srbije krenu putem obnove i pomirenje. Verujemo da je važna istrajnost i u dijalogu, jer to nije pitanje koje se tiče samo Kosova i i Beograda, to je pitanje koje se tiče stabilnosti regiona", kazao je Đukanović.

Crnogorski predsednik je istakao da je logično da Kosovo postane deo evropskih integracija.

"Razumemo da je blagodet ne samo za Kosovo već i za region svako novo članstvo u Savetu Evrope imajući u vidu značaj koji ta organizacija ima. Nastavićemo da radimo ono što smo radili u prethodnom periodu, razumevajući potrebu Kosova da kao nezavisna država bude deo savremenih političkih i ekonomskih integracija", rekao je on.

Đukanović je pozvao Osmanijevu da u narednim periodu poseti Crnu Goru. 

On inače boravi u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu gde će se zadržati dva dana.