Kosnet: Američki vojnici nisu ginuli da bi stvorili "veliku Albaniju"

Filip Kosnet
Izvor: Facebook

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet rekao je povodom nedavnih izjava kosovskih političara o ujedinjenju sa Albanijom da"američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili ,veliku Srbiju’ ili ,veliku Albaniju’", u intervjuu za Gazetu blic.

"Moj komentar o pridruživanju Albaniji je nepromenjen. Američki vojnici nisu se borili - a neki od njih nisu ni umrli - da bi stvorili veliku Srbiju i veliku Albaniju na Balkanu. Želeo bih da skrenem pažnju na Ustav koji poziva na multietničko društvo sa verskom slobodom za sve. SAD su multietnička zemlja i čak se i nakon skoro 250 godina i dalje borimo za izgradnju društava u kojima postoji jednakost pred zakonom, jednake mogućnosti za sve, u kojima etničke grupe i rase žive u harmoniji. Nije lako i kao što smo videli, imali smo prepreka, ali i dalje pokušavamo da izgradimo ono što su osnivači nazvali ,savršenijom zajednicom’. Ne bih voleo da vidim kako ljudi na Kosovu odustaju od ovoga", rekao je Kosnet, prenosi Gazeta Ekspres.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo ima koristi od toga što je multietničko i multireligijsko društvo.

"Zato smatram da bi razgovori o velikoj Albaniji ili o velikoj Srbiji na Balkanu bili predaja, bili bi neuspeh i mislim da ovo nije odgovor na probleme zemlje i regiona", poručio je ovaj američki diplomata.

Podsećanja radi, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je pre nekoliko dana rekao da će se na Kosovu održati referendum "za nacionalno ujedinjenje sa Albanijom".

"Nećemo prihvatiti zamrznuti sukob niti ćemo prihvatiti da budemo podeljeni, već ćemo izaći na referendum za ujedinjenje sa Albanijom", poručio je Haradinaj.

косовац
26. Januar 2021.
Да и на крају ће прихватити референдум о припајању Албанији јер то ће бити воља народа. Причам ти причу као да су против тога а у ствари они их уче шта да раде.
Goran
26. Januar 2021.
Eto, konacno priznase ko im je stvorio drzavu i kada. Kolko da ne svojataju tudju istoriju, manastire, crkve i druge kulturne i istorijske spomenike! Born 1999 !