Kosovo dobilo dva drona za snimanje šumskih terena

Peci i dron
Izvor: Koha ditore

Agencija za šumarstvo Kosova primila je danas dva drona kao donaciju iz programa „Podrška u jačanju održivog i višenamenskog gazdovanja šumama na Kosovu“, koji finansiraju ambasada Švedske u Prištini i Kancelarija EU na Kosovu, prenosi Koha.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, bespilotne letelice imaju „izuzetne performanse, kao i visoke kapacitete za praćenje i snimanje za različite analize šumskih terena“.

„Upotrebom savremene tehnologije u zaštiti i gazdovanju šumama, kao što su ovi dronovi izuzetnih mogućnosti i performansi, imaćemo bolje mogućnosti za praćenje korišćenja šuma sa posebnim osvrtom na identifikaciju i prevenciju bespravne seče šuma i njihovo očuvanje kao nacionalno dobro“, rekao je ministar poljoprivrede Faton Peci.

Pre primopredaje, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu organizovala je četvorodnevnu obuku za osoblje koje će biti odgovorno za upotrebu dronova.

„Svrha obuke bila je upoznavanje sa procedurama i pravnim aspektima koji su potrebni za njihovu upotrebu na Kosovu, kao i tehničkim temama o mogućnostima i načinu njihove upotrebe u šumarstvu“, navodi se u saopštenju.