Kosovo ne može da koristi dronove bajraktare bez odobrenja Kfora

Američki KFOR
Izvor: Kosovo Online

Međunarodna mirovna misija Kfor poručila je danas, nakon što su na Kosovo dopremljeni turski dronovi tipa "bajraktar", da je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN vazdušni prostor iznad Kosova u nadležnosti komandanta Kfora.

"Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući Bajraktar TB-2, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, komandant Kfora ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova. Gornji vazdušni prostor Kosova može se koristiti samo za prelet iz jedne u drugu zemlju komercijalnim letovima. Donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta Kfora“, objašnjeno je u saopštenju.

Kfor ističe da očekuje od institucija na Kosovu da obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura.

U saopštenju se navodi i da Kfor nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala.

Kfor, dodaju, ostaje u potpunosti fokusiran na obezbeđivanje bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN.