Kosovo i Luksemburg potpisali sporazume vredne 35 miliona evra

Zastava Kosova
Izvor: Reporteri

Vlada Kosova danas je potpisala dva sporazuma sa Luksemburgom vredna 35 miliona evra, a reč je o sporazumima o saradnji i razvoju i Memorandum o razumevanju za sprovođenje sporazuma, prenosi Reporteri.

Nakon potpisivanja ovih sporazuma zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je poručio da se na ovaj način produbljuje saradnja Kosova i Luksemburga,

"Ovim sporazumom uspostavljamo zajednički okvir u pogledu saradnje za razvoj, iako su memorandumom definisana sredstva za period 2023-2025 i to su projekti koji su izabrani za intervenciju na Kosovu i finansirani od strane vojvode Luksemburga", rekao je Bisljimi.

On je dodao da su oblasti koje će podržati Luksemburg: obrazovanje, zdravstvo, održivi ekonomski rast, razvoj civilnog društva i oblast inovacija

"Trenutni indikativni iznos sa ovim sporazumom kao podrška Luksemburga Vladi Kosova za ove tri godine je 35 miliona evra ili otprilike 12 miliona evra za svaku godinu", rekao je Bisljimi.

On je dodao da pored razvoja, "naš cilj ostaje da još više produbimo saradnju".

Potpisivanje sporazuma obavili su potpredsednik Vlade Besnik Bisljimi i ministar za razvojnu saradnju i humanitarna pitanja, ujedno i ministar ekonomije Velikog Vojvodstva Luksemburg Franc Fajo.