Kovač: "Bajraktari“ opasan poklon NATO pakta Prištini

Dron Bajraktar
Izvor: Klan Kosova

Zbog odluke NATO da Prištini priušti opasnu "igračku“ - dronove "Bajraktar", sistem PVO Srbije mora da bude u ozbiljnoj pripravnosti, jer će oni sigurno ove bespilotne letelice koristiti za izviđanje po dubini centralne Srbije, izjavio je profesor Mitar Kovač, general-major u penziji.

Kovač kaže da je opremanje KBS-a ovim tipom bespilotnih letelica deo kontinuiranih nastojanja vodećih članica NATO da izgrade oružane snage Kosova i navodi kako to za Vojsku Srbije znači da mora da bude na oprezu.

"Oni poleću sa pripremljenih staza bilo da su u pitanju delovi magistralnih puteva ili uređene zemljane površine i mogu da lete dugo nad teritorijom koju posmatraju, dakle, mogu imati izviđačke a i borbene misije. A ono što je za nas problematično jeste da će oni sigurno da koriste te dronove i u mirnodopskom periodu za nadgledanje administrativne linije i za izviđanje prema dubini teritorije Srbije,“ rekao je Kovač za Sputnjjik.  

U eventualnom konfliktu s našim snagama, smatra Kovač, sigurno je da bi se angažovali za pronalaženje ciljeva u većoj taktičkoj operativnoj dubini centralne Srbije.

"I za dejstvo po ciljevima kao što su sistemi PVO, oklopne mehanizovane jedinice, artiljerijske snage, i tako dalje. NATO ceni da hendikep koji Priština ima u borbenoj avijaciji nadomesti ovim dronovima, a iako se to toliko ne čuje u javnosti, u planu je i opremanje KBS-a i taktičkim bespilotnim letelicama za izviđanje, i dronovima samoubicama za delovanje u prednjoj liniji fronta i neposrednoj taktičkoj dubini,“ pojašnjava Kovač.

On napominje da Serbija ima jako dobro razvijen PVO odbrambeni sistem, ali da on zbog ovog poklona koji je Priština dobila od NATO ipak mora da bude u pripravnosti.

Formacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) opremljene su sa oko pet dronova "Bajraktar", turske proizvodnje, preneo je Kljan Kosova, pozivajući se na izvor iz međunarodnih bezbednosnih institucija.

Ugovor za njihovu nabavku potpisao je pre sedam meseci ministar odbrane Kosova Armend Mehaj.

Interesovanje za opremanje ovim borbenim letelicama datira od početka 2022. godine, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Samo dva dana kasnije, kompaniju je posetila i kosovska predsednica Vjosa Osmani, kako je sama napisala – ceneći inspirativan prikaz dostignuća u oblasti tehnološkog napretka i inovacija vezanih za sektor odbrane i bezbednosti, indirektno lobirajući za njihovu kupovinu.

Bespilotne letelice "Bajraktar" TB2 spadaju u naoružanje koje ima dugu izdržljivost na srednjoj visini (MALE), sa rekordom leta do 27 sati i tri minuta, a pored oružanih napada, njihove glavne funkcije su obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Opremanje KBS-a ovim sistemom dolazi samo nekoliko dana pre početka najveće međunarodne vežbe, "Defender Europe 23".Kosovo će po drugi put biti zemlja domaćin, a u vežbi koju predvode SAD, učestvuje sa više od 1.100 vojnika.